Petre Nica: Competiţia pentru şefia FNME va fi fair-play

Petre Nica, preşedintele Sindicatului „Muntele“ din Valea Jiului, a intrat în competiţia pentru şefia Federaţiei  Naţionale Mine Energie (FNME) împotriva lui Dan Pîrvulescu, lider la Cariera Peşteana. Nica şi Pîrvulescu împart la jumătate susţinerea din federaţie, bătălia anunţându-se una cu surprize. Nica susţine că va fi competiţie de bun simţ care nu va schimba relaţia cu Dan Pîrvulescu, iar cine va câştiga are sarcina de a revitaliza mişcarea sindicală. Aceasta este şi obiectivul lui Pîrvulescu. 

Reporter: V-aţi depus candidatura pentru şefia FNME. Care este susţinerea pe care o aveţi şi motivul care v-a determinat să candidaţi?

Petre Nica: Susţinerea o am din experienţa mea din activitatea sindicală. În federaţie am funcţia de prim-vicepreşedinte şi am fost cel care a condus oarecum Federaţia după momentul suspendării a domnului Marin Condescu. Nu sunt aranjamente de culise şi tocmai de aceea există şi această dublă candidatură. Depinde cum vom convinge delegaţii care vor participa la congres.

Rep.: Se conturează două tabere: cea din Oltenia care-l susţine pe Pîrvulescu şi cea din Valea Jiului. 

P.N.: Până la urmă şi unii şi ceilalţi reprezintă producători de energie pe bază de cărbune, deci noi avem foarte multe puncte comune. Cel care va fi desemnat de către delegaţi să devină preşedintele federaţiei acela îşi va asuma conducerea acesteia şi revitalizarea mişcării sindicale.

Rep.: Aveţi o relaţie bună cu sindicatele din Oltenia. Poate schimba ceva această bătălie pentru şefia federaţiei?

P.N.: Nu, sub nicio formă. Bătălia, ca să folosesc acelaşi termen, dintre mine şi Pîrvulescu va fi una îmbrăcată într-o haină de fair-play, fără ca după ce se vor afla rezultatele să existe animozităţi, frustrări sau altfel de supărări. Vom continua fără nici un fel de problemă.

Rep.: Cunoaşteţi problemele din CE Oltenia?

P.N.: Problemele sunt similare cu ale noastre. Până la urmă, lipsa unei strategii energetice în România şi un sistem care dezavantajează prin felul în care funcţionează piaţa de energie reprezintă problema cea mai gravă pentru olteni, dar şi pentru hunedoreni.

Rep.: Unii colegi pun problema şi altfel. La Hunedoara sunt probleme şi este posibilă închiderea şi atunci federaţia ar avea un preşedinte care nu are membri de sindicat.

P.N.: Lumea trebuie să înţeleagă că un preşedinte de federaţie sau o persoană care deţine orice altă funcţie într-o organizaţie sindicală la acest nivel nu poate să se lupte pentru interesul minor al unei entităţi. Pentru lucrul acesta avem sindicatele care funcţionează la nivelul unităţii respective, iar la federaţie nu se pune problema să ducem lucrurile într-o parte mai mult decât în cealaltă.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: