Fermierii au luat credite garantate cu subvenţiile de la stat

Vineri a fost ultima zi în care crescătorii de animale au mai putut solicita adeverinţe pentru credite. Începând de astăzi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj a sistat eliberarea adeverinţelor întrucât, în aceste zile, se aşteaptă banii pentru a se face plăţile naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic, la specia bovine, respectiv caprine/ovine.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj a sistat, începând de vineri, eliberarea de adeverinţe de credit crescătorilor de animale. Reprezentanţii instituţiei spun că decizia a fost luată întrucât se aşteaptă banii pentru a se face plăţile naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic, la specia bovine, respectiv caprine/ovine. „La nivelul APIA Gorj, au fost eliberate 792 de adeverinţe pentru crescătorii de bovine, 206 adeverinţe pentru crescătorii de ovine şi 62 de adeverinţe pentru crescătorii de caprine”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA.

Cu ajutorul adeverinţelor, fermierii au putut să intre mai repede în posesia subvenţiei, prin intermediul băncilor. Adeverinţa eliberată de APIA confirma că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite în cadrul PNDC sectorul zootehnic la specia bovine şi/sau ovine/caprine, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Valoarea creditului a fost de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei. „În momentul în care vom începe plăţile şi fermierii care şi-au făcut credite vor mai primi ceva bani întrucât, prin intermediul băncilor, nu au intrat decât în posesia a 90% din valoarea înscrisă de noi în adeverinţă. Practic, li se va calcula dobânda şi vor primi înapoi diferenţa”, a mai precizat Constantin Negrea.

SUBVENŢIE

La nivelul judeţului Gorj, aproximativ 9000 de fermieri au solicitat subvenţia pentru animale. Cuantumul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, la specia ovine/caprine este de 40,8 lei/cap animal, iar la specia bovine este de 500 lei/cap animal.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: