Fermierii, supăraţi că alertele sanitar-veterinare le scad vânzările

Primele analize de laborator arată faptul că produsele lactate din județul Gorj nu au fost contaminate cu aflatoxină. Cu toate acestea, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentară continuă verificările la fermierii din județul Gorj, pentru că au apărut suspiciuni că aflatoxina nu contaminează doar laptele, ci și carnea, condimentele, cerealele și fructele uscate. Micii fermieri gorjeni se tem de faptul că prin aceste alerte se dorește scoaterea lor de pe piața alimentară.

Aceste produse pot fi contaminate cu aflatoxina B1, o substanță chimică ce apare în urma depozitării într-un mediu umed prielnic apariției mucegaiului. Inclusiv carnea poate fi contaminată cu aflatoxină, dacă animalele sunt hrănite cu furaje infestate. Din această cauză reprezentanții DSVSA Gorj au continuat verificările la fermierii din județul Gorj pentru a se asigura că totul este în regulă, deși rezultatul analizelor au arătat faptul că în Gorj nu sunt probleme. „Am primit primele buletine de analize și la noi în județ nu sunt probleme. Aflatoxina este nedetectabilă. Noi am făcut verificări în gospodării la ferme, chiar dacă nu sunt probleme, vrem să fim siguri. Acum verificăm felul în care sunt hrănite animalele, modul cum se furajează, unde sunt păstrate furajele. Am început să verificăm și păstrăvăriile, cum au ieșit din iarnă, tot la fel cum sunt furajate. Am verificat și carnea de curcan, deși la noi este importată. Nu avem probleme”, a declarat Ion Iliuță, director DSVSA Gorj.

Fermierii se tem de alertele alimentare

Fermierii gorjeni au ajuns să-și facă probleme de fiecare dată când este câte o alertă alimentară pentru că se gândesc la ce este mai rău. Crescătorii de animale cred că în felul acesta se dorește descurajarea lor. „Eu cresc animale și păsări de o viață și niciodată nu au fost probleme. Nu am auzit de contaminări cu nu știu ce. Toți care au cumpărat carne sau lapte de la mine nu au avut probleme. Acum brusc nimic nu mai este bun. Nouă ne este frică să nu fie o iufă sau contaminări fabricate de ei ca să termine cu noi mici fermieri și să rămână ei ai mari. Ne putem aștepta la orice”, a spus un fermier din Gorj.

Asociațiile apară fermierii

Asociațiile de animale din județul Gorj susțin fermierii și cred că totul este venit din Europa. „Noi nu avem probleme. Noi nu dăm tot felul de furaje animalelor . Noi în Gorj le creștem bio. Avem două fabrici de lapte care iau lapte tot de la fermieri. Totul este în regulă. Eu cred că se tem că vom ajunge să exportăm și de aceea vor să ne descurajeze. Și oamenii i-am văzut speriați când merg să cumpere”, a declarat Constantin Bicheru, președintele Asociației Crescătorilor de Animale din județul Gorj.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: