Fermierul Toma a muncit cinci ani la noua fabrică de conserve

Sunt mari șanse ca până la sfârșitul acestui an să găsim pe rafturile supermarket-urilor și magazinelor de cartier conserve fabricate la Crușeț. Acest lucru este posibil dacă Vasile Toma din localitatea gorjeană reușește să pună pe picioare această afacere. Gorjeanul are sere, iar acum muncește din greu împreună cu familia să dea drumul fabricii de procesat legume și fructe. Toma promite că va crea câteva locuri de muncă, dar îi va sprijini și pe micii agricultori din zonă.

În urmă cu cinci ani, Vasile Toma a luat decizia împreună cu familia să investească bani în legumicultură. A început cu câteva sere, iar apoi i-a venit ideea că nu ar strica să facă și o fabrică de procesat legumele. Nu s-a gândit atunci la greutățile financiare pe care le va avea de depășit și nici prin cap nu i-a trecut ca va avea mari probleme din cauza crizei financiare. Este greu, dar Toma nu a renunțat la acest proiect, deși acum dacă ar fi să dea timpul înapoi nu ar mai face același lucru, cel puțin nu în România. „Am luat hotărârea în 2008 să mă apuc de afacere, însă vă spun sincer că dacă știam cu ce probleme mă voi confrunta în perioada 2010-2012 din cauza crizei și a birocrației nu mă apucam de așa ceva. Acum încerc să nu mă dau bătut. Eu sunt optimist, dar dacă aș da timpul înapoi, nu m-aș mai apuca. Investiția asta dacă o făceam în altă țară probabil că o terminam într-un an, iar eu aici lucrez din 2008. Sunt cinci ani de sacrificii, fără o zi liberă, fără concedii. Nu îmi pare rău că am făcut asta, ci că a durat atât”.

toma_1

Mai are nevoie de utilaje

Fabrica de conserve de la Crușeț este aproape gata. Clădirea a fost compartimentată conform normelor europene, iar acum nu-i lipsesc decât utilajele de procesare a legumelor. Pentru acest lucru gorjeanul din Crușeț ar mai avea nevoie de bani, dar speră ca totul să fie data până în toamnă, când vrea să iese pe piață cu primul lot de conserve de Crușeț. „Mai am nevoie de 10.000 de euro ca să achiziționez aparatura și utilajele, ca să dau drumul la procesare. Sper să găsesc bani cât mai repede și să dau drumul la treabă. Din fonduri europene avem aproximativ 8 miliarde de lei vechi, o parte i-am luat,  iar alții trebuie să-i primim. Am luat un împrumut de la o bancă și am mai avut noi din împrumuturi, iar din ce au muncit copiii în străinătate aproximativ 8 mii de euro”.

Creează locuri de muncă și sprijină agricultorii

Vasile Toma nu se gândește numai la el și la familia lui, ci și la localnicii din Crușeț pe care vrea să-i ajute. Pe lângă faptul că vrea să creeze aproximativ 20 de locuri de muncă, în funcție de contracte și de comenzi, este decis să cumpere anumite produse, legume sau fructe, de la cetățenii din Crușeț sau din localitățile învecinate. „Avem sere acoperite pe 3 mii de metri pătrați. Mai avem încă atât de acoperit. Și sperăm să prelucrăm primele conserve din toamnă. Acum avem 5.000 de fire de roșii, avem 2.000 de fire de castraveți și ardei 1.500 de fire. Căutăm contracte și sperăm să rămâne cu conservele pe piață  în România. O să creez și 20 de locuri de muncă permanente plus că o sa mai achiziționez fructe și legume de la oamenii din sat în funcție de comenzile pe care le am. O să facem dulcețuri, gemuri, murături și alte conserve”.

Vizualizări: 2,080

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: