Festivalul „Arghezi”, ignorat pentru că blana lui Zdreanţă nu e roşie

Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” desfăşurat la Târgu Cărbuneşti a adus în Gorj peste 40 de scriitori români şi străini. În condiţiile în care pe meleagurile gorjene au ajuns personalităţi din Anglia, Franţa, Bulgaria, Austria, Liban şi Ungaria, oficialii din învăţământul românesc nu au fost prezenţi la acest eveniment. „Dacă vopseam blana lui Zdreanţă în roşu, poate veneau, că în campania electorală nu mai aveai loc de miniştri”, spune supărat primarul Mazilu.

Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” nu a prezentat nici cel mai mic interes pentru oficialii învăţământului românesc. În condiţiile în care scriitori renumiţi din ţară şi din străinătate au reuşit să ajungă la Târgu Cărbuneşti pentru a-l omagia pe Tudor Arghezi, miniştrii care până săptămâna trecută au avut pe agenda de lucru toate târgurile şi bâlciurile săptămânale din Gorj, acum au ocolit judeţul obosiţi după campania electorală. Chiar şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a uitat cu desăvârşire de acest eveniment de anvergură internaţională care se desfăşoară o dată pe an în Gorj. Situaţia a fost cu atât mai jenantă cu cât nici chiar profesorii de limba şi literatura română din Târgu Cărbuneşti nu s-au deranjat să participe la acest festival.

Lipsa de interes a dascălilor a revoltat autorităţile locale. Primarul Mihai Mazilu este convins că evenimentul s-ar fi bucurat de prezenţa oficialilor din învăţământ în condiţiile în care avea loc cu o săptămână mai devreme. „Dacă acest festival internaţional ar fi avut loc în perioada campaniei, sigur inspectorul general trimitea o echipă de la ISJ să vopsească în roşu blana lui Zdreanţă. În perioada campaniei, Ecaterina Andronescu şi Mihnea Costoiu au mers prin toate târgurile şi bâlciurile săptămânale, acum nu s-au obosit să vină la omagierea lui Tudor Arghezi. Probabil, aşteptau invitaţii speciale din partea lui Arghezi, dar din păcate e mort din 1967”, a declarat Mihai Mazilu, primarul de la Târgu Cărbuneşti.

Edilul local este dezamăgit inclusiv de profesorii de limba şi literatura română din Târgu Cărbuneşti. „Nici măcar profesorii de limba şi literatura română de la unităţile de învăţământ din Târgu Cărbuneşti nu au participat la eveniment. Asta în condiţiile în care directorul adjunct de la liceu este profesor de limba română şi consilier local. Este vorba despre doamna Aura Novac care a aprobat programul festivalului, în urmă cu o săptămână, în şedinţa Consiliului Local”, a mai precizat Mihai Mazilu.            

Scriitori străini, cetăţeni de onoare la Târgu Cărbuneşti

În cadrul Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” care s-a încheiat duminică mai mulţi scriitori au devenit cetăţeni de onoare ai oraşului Târgu Cărbuneşti. Este vorba despre scriitorii români care au câştigat Premiul Naţional de Literatură „Opera Omnia”: Livius Ciocârlie pentru critică şi eseu şi Marian Drăghici pentru poezie; precum şi despre Balazs F. Attila (Ungaria) şi Ognean Stamboliev (Bulgaria), cei care au câştigat Premiul „Tudor Arghezi”.

Premiul „Opera Omnia” atribuit unor scriitori de origine gorjenească, acordat de Liga culturală Fiii Gorjului Bucureşti, a fost decernat scriitorului Mircea Bârsilă. Premiul Opera Prima (volum de debut în poezie), acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, a fost obţinut de Simona Dumitrache din Caracal.

La Secţiunea Cuvinte Potrivite, pentru volum de poezie în manuscris, premiul nu a fost acordat, suma redistribuindu-se la secţiunea Opera Prima ca Premiul special al juriului pentru volum de debut şi a fost obţinut de Gabriel Nicolae Mihăiţă din Galaţi.

REGRET

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj spun că nu au primit invitaţie la acest festival şi că regretă că nu au participat. „Nu am primit nici o invitaţie, nici o adresă pentru acest festival, dar suntem mândri de recunoaşterea lui la nivel cultural. Ştim că organizatorii se străduiesc ca de la an la an acest festival să fie cât mai reuşit şi ne exprimăm regretul că nu am fost alături de dumnealor. Considerăm că a fost o problemă de mediatizare şi de comunicare. În ceea ce ne priveşte, la ediţiile viitoare vom fi mult mai aproape de organizatori şi mai atenţi la evenimentele culturale din Gorj”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Vizualizări: 215

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: