Firmele din construcţii nu găsesc personal

Mai mulţi primari se plâng că nu vin firmele la licitaţii din cauză că nu mai găsesc forţă de muncă. Problema este doar pe partea de construcţii civile. La modernizări de drumuri este concurenţă mare.

Mai mulţi primari din Gorj se plâng că au proiecte, dar firme serioase nu vin la licitaţie, din cauză că nu au de unde să angajeze oameni. Situaţia a fost comentată de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu. „Avem un deficit de forţă de muncă, mai ales pe zona construcţiilor civile, pentru că foarte mulţi au migrat de-a lungul anilor în ţară şi în afara ei. Depinde şi de capacitatea constructorilor de a-şi atrage forţa de muncă printr-un nivel de salarizare bun şi prin condiţiile pe care le oferă”, a spus preşedintele CJ Gorj.

Cosmin Popescu crede că până la urmă vor fi adjudecate lucrările, important fiind ca acestea să fie bine făcute: „Am văzut că sunt oferte şi sper ca aceşti ofertanţi să aducă o forţă de muncă bine calificată, iar lucrările să fie de calitate, în conformitate cu caietele de sarcini”.

La drumuri se pricepe toată lumea

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj spune că situaţia este complet diferită când este vorba de modernizarea unor drumuri. „Este o concurenţă acerbă pe zona de reabilitare a drumurilor săteşti, comunale, judeţene. Dacă în zona de construcţii civile sunt puţine oferte, la drumuri sunt foarte multe. Oferta financiară face diferenţa, pentru că din punct de vedere tehnic toţi îndeplinesc condiţiile”, a spus Popescu.

Concurenţa a cam scos de pe piaţă Întreprinderea de Drumuri şi Poduri a CJ Gorj, care cu greu mai prinde câte un contract. „Situaţia de la IDP este cauzată de lipsa de contracte de-a lungul timpului. Acum au un contract pe zona Tismana din care sperăm să mai fie plătite din restanţele salariale. Am apelat şi la fondul de garantare de la Şomaj tot pentru a plăti din restanţe”, a spus Popescu.

IDP Gorj este în insolvenţă şi sunt şanse mici să depăşească acest impas. Salariaţii au protestat de mai multe ori în ultimele luni, pentru că nu şi-au primit salariile.

Vizualizări: 1,122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: