Firmele gorjene cer amânarea obligaţiilor de plată

Aproximativ 10 agenţi economici gorjeni au solicitat până în prezent Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj amânarea la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen. Această măsură a fost luată la nivel naţional pentru a scoate din impas firmele aflate în imposibilitatea de a-şi achita la timp datoriile către stat. 

Astfel, se urmăreşte sprijinirea mediului de afaceri serios afectat de criza economică, contribuabilii, persoane fizice sau juridice putând solicita amânarea la plată în condiţii mai flexibile decât anul trecut, indiferent de forma de proprietate, modul de organizare şi data înfiinţării. Obligaţiile fiscale neachitate la termen cuprind atât impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat, neachitate la termenele legale de plată, precum şi majorări de întârziere aferente acestora. Gheorghe Paraschivu, director executiv al DGFP Gorj, spune că solicitările se pot depune până la 30 iunie 2010: „Am primit deja în jur de 10 cereri şi ne aşteptăm să primim în continuare. Cei interesaţi trebuie să aibă în vedere că amânarea la plată nu poate depăşi 6 luni, iar într-un an calendaristic se acordă o singură dată”. În aceste condiţii, amânarea la plată se acordă pe număr de luni, iar termenul începe să curgă de la data emiterii deciziei de acordare a respectivei amânări. Concomitent cu depunerea cererii de amânare la plată, contribuabilul solicită şi eliberarea certificatului de atestare fiscală, unde se vor menţiona creanţele fiscale principale exigibile, existente în sold în ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii şi neachitate la data eliberării acestuia, precum şi majorările de întârziere aferente acestora. Inclusiv contribuabilii fără domiciliu fiscal în România, dar care au obligaţii fiscale neachitate la termen, pot beneficia de amânare la plată dacă desemnează un împuternicit.

Condiţii pentru amânarea la plată

Pentru a beneficia de această măsură de sprijin din partea statului, contribuabilii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:să aibă depuse toate declaraţiile fiscale conform legii pentru perioada 1 octombrie 2008 şi data depunerii cererii de amânare la plată; să nu aibă înscrise fapte în cazierul fiscal şi să nu fie în insolvenţă.

Dacă se constată neconcordanţe între obligaţiile fiscale cuprinse în cererea contribuabilului şi cele din certificatul de atestare fiscala, organul fiscal competent va solicita, în scris, prezentarea contribuabilului la sediu sau pentru clarificarea situaţiei fiscale a acestuia. Odată cu solicitarea se va transmite contribuabilului şi o copie a certificatului de atestare fiscală. Termenul general de soluţionare a cererilor de amânare la plată este de maximum 15 zile de la data depunerii cererilor. De asemenea, în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei de amânare la plată, contribuabilii vor constitui garanţii sub forma scrisorii de garanţie bancară şi/sau vor oferi bunuri libere de orice sarcini în vederea instituirii măsurilor asiguratorii.

Atenţie! Nu scăpaţi de majorări!

Chiar dacă se amână plata datoriilor, tot trebuie să achitaţi majorările de întârziere. În acelaşi scop, s-a reglementat ca, pe perioada amânării la plată, să se datoreze dobânzi al căror nivel sa fie de 0,05% pentru fiecare zi de întârziere faţă de nivelul de 0,1% al majorării de întârziere prevăzut iniţial în ordonanţa de urgenţă. Suma totală a dobânzilor de 0,05%, comunicată contribuabililor prin decizia de amânare la plată se achită la sfârşitul perioadei de amânare împreună cu suma totală a obligaţiilor fiscale amânate la plată. Nerespectarea condiţiilor de menţinere a valabilităţii amânării la plată acordată sau neplata obligaţiilor la termenul stabilit în decizia de amânare la plată conduc la recalcularea majorărilor de întârziere cu cota de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: