Colecţionează ilustrate vechi de 30 de ani

Gorjeanul Gheorghe Pop este posesorul unei impresionante colecţii de ilustraţii vechi. Exponatele de bază sunt cele în care sunt înfăţişate imagini din Târgu Jiul vechi sau din Gorj. O dată ce a fost infestat cu acest microb, Gheorghe Pop spune că a început să adune bani româneşti, exponate de filatelie, insigne de aviaţie au chiar şerveţele de bucătărie. „Fiecare colecţionar are pe acasă mici ciudăţenii precum cutii de chibrituri sau săbii cumpărate de pe la târguri sau primite la schimb“, explică colecţionarul. În cei 30 de ani de căutări prin târgurile de antichităţi organizate în ţară, Gheorghe Pop a adunat mii de piese de colecţie.

Microbul i-a intrat în sânge în urmă cu 30 de ani, atunci când a achiziţionat un set de zece ilustraţii. „La vremea aceea am plătit 500 lei pe acel set, o sumă destul de mare. Acestea erau adresate unei doamne din familia lui Gheorghe Magheru“, spune colecţionarul. Încet – încet, Gheorghe Pop a adunat peste 250 de cărţi poştale cu oraşul Târgu Jiu, surprins între anii 1895 şi 1956. „Fiecare ilustrată are povestea sa. O carte poştală cu imagini din Târgu Jiu a călătorit până în Paris. Probabil s-a întors în municipiu în bagaje“, se gândeşte colecţionarul. Gheorghe Pop se mândreşte că este printre puţinii care deţin în colecţie o exponată din primul set editat în România. „Este o ilustrată emisă în anul 1895, din primul set editat în ţară. Este realizată dintr-un colaj de imagini din Gorj“, explică Gheorghe Pop. Cele mai multe piese sunt adunate la târgurile sau la expoziţiile de profil organizate în ţară. „Piesele se colecţionează în general la târgurile organizate în ţară sau la expoziţii. În ultima perioadă s-au rărit însă. Între noi, colecţionarii încă mai este valabil schimbul, trocul. Numai în cazul în care nu găseşti la schimb vreo piesă pe care o cauţi, eşti nevoit să o cumperi. La târguri se negociază la ca piaţă“, menţionează Gheorghe Pop. Exponatele i-au adus pasionatului de cărţi poştale şi o serie de premii. La Târgu Jiu, Craiova, Petroşani, Deva, Sibiu, Timişoara, Piatra Neamţ, Braşov sau la Bucureşti a fost distins cu premii pentru colecţia bine îngrijită. Cărţile poştale sunt puse pe domenii, precum turism, artă populară, aviaţie, marină, floră, faună sau personalităţi. Pentru că s-au strâns foarte multe, acum piesele de colecţie se află împachetate în cutii de pantofi sau în albume.

Deţine o carte scrisă de Regina Elisabeta

Colecţionarul se mai laudă şi cu o carte liliput editată în anul 1889 în ediţie bilingvă scrisă de Carmen Sylva. „Este o carte de mărimea unei cutii de chibrituri. Carmen Sylva este pseudonimul literar al Reginei Elisabeta“, spune Gheorghe Pop. Prin colecţionarea diverselor piese vechi cunoştinţele generale se îmbunătăţesc, se dezvoltă atenţia sau spiritul estetic. „De asemenea, reuşeşti să sintetizezi informaţia în doar câteva cuvinte“, menţionează Gheorghe Pop.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: