Bătrânii din căminul de la Novaci se încălzesc cu lemne din sponsorizări

Situaţie alarmantă la căminul de bătrâni din Novaci. Angajaţii căminului nu şi-au primit salariile de trei luni iar lemnele şi cărbunele pentru încălzirea camerelor celor 30 de bătrâni vin de la sponsori, în timp ce primăria abia are bani pentru hrana asistenţilor sociali. Sindicatele Miniere au venit în sprijinul căminului cu o maşină de cărbune şi 5.000 de lei iar Obştea Novaci cu lemne pentru foc.

Căminul de bătrâni din Novaci este populat la maxim, respectiv 30 de bătrâni, bărbaţi şi femei trăiesc în prezent, în acest loc. Primăria încasează lunar de la aceştia 21.000 de lei, cheltuielile sunt însă mult mai mari. Astfel, pentru plata salariaţilor, asigurarea hranei şi a condiţiilor decente de trai este nevoie de 35.000 de lei pe lună. Primăria nu are aceşti bani astfel că apelează la sponsori. „Am strâns din sponsorizări, de la diferite firme, circa 50.000 de lei. Am reuşit să plătim salariile pe luna noiembrie şi cum se va stabili bugetul le vom da şi restul de bani”, a precizat Pantelimon Todea, primarul localităţii Novaci.

„Fără bani nu putem trăi”

Viaţa angajaţilor de la căminul de bătrâni este extrem de grea. În ciuda faptului că îşi dau toată silinţa să le fie bine bătrânilor, oamenii nu sunt plătiţi motiv pentru care au intenţia să-şi schimbe locul de muncă. Mariana Bălaşa lucrează în cadrul căminului, ca bucătăreasă, de cinci ani, femeia spune că nu are cu ce-şi întreţine familia din cauză că nu îşi primeşte salariul. „Lucrez în acest cămin de când s-a înfiinţat, îmi pare foarte rău să plec în altă parte dar dacă situaţia nu se va schimba nu voi avea încotro, fără bani nu putem trăi”, a spus femeia.

Călinoiu promite. Şi atât

Conducerea căminului a avut tot felul de promisiuni din partea autorităţilor judeţene însă nu au fost duse la bun sfârşit. „Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, ne-a promis anul trecut că ne va da 1 miliard de lei vechi însă nu s-a întâmplat acest lucru”, susţine Maria Fârlan, directorul căminului de bătrâni din Novaci.

„Nu am promis nimic din ceea ce spune directorul căminului, nu aveam cum să promit aşa ceva pentru că legea prevede ca autorităţile judeţene să dea fonduri primăriilor ci nu direct unei unităţi. Consiliul local Novaci ar fi trebuit să dea banii”, a declarat Ion Călinoiu.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: