Păcura de proastă calitate îi lasă pe motreni fără căldură

Localnicii din Motru tremură de frig în locuinţe. Caloriferele sunt reci de două zile, Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru nu a mai distribuit energie termică în oraş de două zile, când focul s-a oprit din cauza calităţii proaste a combustibilului, păcura fiind amestecată cu apă.

Locuitorii oraşului Motru suferă de frig încă de marţi şi asta pentru că păcura cu care este alimentată centrala oraşului este de proastă calitate. Reprezentanţii primăriei Motru spun că este o situaţie destul de delicată având în vedere că peste 90% dintre locuitorii oraşului sunt legaţi la acest sistem de încălzire.

UATAA Motru primeşte din 13 ianuarie păcură de la un distribuitor din Ploieşti. Angajaţii Uzinei s-au îndoit de calitatea păcurii, întrucât emana un miros greu de suportat, suspiciuni care de altfel s-au adeverit în urmă cu două zile când focul s-a oprit. Directorul UATA, Ilie Schintee crede că păcura primită de la distribuitorul din Ploieşti este amestecată cu apă. „Focul s-a stins în noapte de  marţi spre miercuri, încercările noastre de a-l reaprinde au fost zadarnice, din rezervor curge apă, probabil a ars combustibilul şi a rămas apa”, a precizat acesta. „Centrala este oprită de azi noapte şi ieri s-a oprit de câteva ori dar îşi revenea însă azi noapte în jurul orei 24 nu a mai vrut să pornească. Motivul pentru care aceasta nu funcţionează este păcura de proastă calitate. Este o situaţie gravă pentru că până se rezolvă oamenii tremură de frig având în vedere că peste 90% sunt legaţi la acest sistem”, a confirmat Dorin Hanu, primarul oraşului Motru.

Motrenii şi-au luat radiatoare

Transportatorii păcurii susţin că e imposibil să fie un amestec de combustibil cu apă. „Cazanul s-a oprit după şase ore, dacă ar fi aşa cum susţine directorul Schintee, apa ar fi trebuit să ardă prima şi la urmă combustibilul, cred că alta e problema, nu-mi dau seama care dar păcura nu e de calitate proastă”, a spus Cristian Bănică, transportator păcură. Cei care au avut de suferit cel mai mult de pe urma acestei situaţii sunt localnicii din Motru. Oamenii au dormit îmbrăcaţi gros şi au scos din dulap mai multe pături pentru că temperatura din camere era aproape identică cu cea de afară. „Am cumpărat un radiator, ieri, că avem copii mici şi nu puteam să-i ţinem în frig”, a spus Ion Matei din Motru.

Noii distribuitori vor banul jos

Pentru ca oamenii să nu se îmbolnăvească din cauza frigului, primăria Motru a acordat 1 miliard de lei vechi Uzinei pentru a cumpăra păcură de la Vâlcea. „De banii primiţi de la primărie am cumpărat două cisterne de păcură de la un distribuitor din Vâlcea, oamenii vor avea din nou căldură în locuinţe”, a spus Ilie Schintee, directorul UATAA Motru. „Noi le-am acordat suma de un miliard de lei vechi să achiziţioneze păcură pentru ca oamenii să nu tremure de frig dar cele două cisterne nu au fost descărcate chiar dacă se termină ancheta, a fost curăţată toată centrala dar şoferii tot refuză că le interzisă patronul până nu ajunge el la faţa locului să vadă despre ce este vorba”, a declarat Dorin Hanu. UATAA Motru a  reziliat la sfârşitul anului 2009 un contract cu un alt distribuitor, acum ar vrea să rezilieze şi contractul cu distribuitorul din Ploieşti dar nu are altă soluţie. Distribuitorul din Vâlcea unde păcura este de cea mai bună calitate vrea banii pe loc iar, potrivit directorului Schintee aşa ceva nu este posibil. Pe cele 100 tone de păcură de proastă calitate primite de la Ploieşti UATAA Motru are de plătit aproape 2 miliarde de lei vechi.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: