Firmele se bat pe subvenţiile Agenţiei de Şomaj

Tot mai mulţi angajatori gorjeni au devenit interesaţi de facilităţile pe care le pot obţine atunci când contractează în muncă tineri aflaţi în dificultate, cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani. Astfel, numai în acest an, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a încheiat convenţii cu 89 angajatori, deveniţi astfel “de inserţie”.

Pentru faptul că îşi asumă responsabilitatea de a angaja tineri care se confruntă cu riscul excluderii profesionale, angajatorii  încheie convenţii cu AJOFM Gorj, prin care aceasta le rambursează lunar salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu net pe economie comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

Mihaela Moţa, directorul coordonator al AJOFM Gorj, spune că tinerii vizaţi trebuie să semneze în prealabil un contract de solidaritate cu instituţia: “Selectarea persoanelor pentru angajare se face din rândul celor care au încheiat până acum un contract de solidaritate cu noi. Pentru 2010 am încheiat 89 contracte de solidaritate, având prioritate cei proveniţi din cadrul structurilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Gorj, apoi tinerii singuri sau familişti cu copii în întreţinere. Până în prezent, au fost angajate 69 persoane”. Ca să beneficieze de facilităţi la plata salariilor, angajatorii trebuie să menţină raporturile de muncă pentru o perioadă care trebuie să fie egală cu cea a contractului de solidaritate, adică maxim până la doi ani, dar nu mai puţin de 1 an. Mai mult, dacă la data încetării contractului de solidaritate, angajatorii de inserţie angajează tinerii cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, aceştia beneficiază, în baza aceleiaşi convenţii, de rambursarea lunară a unei sume, în cuantum de 50% din indemnizaţia de şomaj cuvenită conform legii, pe care tânărul beneficiar ar fi primit-o dacă ar fi fost disponibilizat la acea dată. Interesul angajatorilor gorjeni pentru această măsură este în creştere comparativ cu anul trecut, întrucât în 2009, AJOFM Gorj a încheiat doar 12 contracte de solidaritate şi a înregistrat 12 angajatori “de inserţie”, fiind încadrate în muncă 10 persoane.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: