Miliarde de lei pentru grădiniţele închiriate de Primăria Târgu Jiu

Mai multe grădiniţe din Târgu Jiu funcţionează în spaţii închiriate de primărie, pentru care municipalitatea plăteşte anual chirii de miliarde de lei vechi. Este vorba de grădiniţe aflate în clădiri retrocedate foştilor proprietari, pe care primăria nu are bani să le cumpere. Cea mai mare chirie, de 157 de milioane de lei pe lună, este plătită pentru grădiniţa de pe strada A.I Cuza.

Conform directorului economic al Direcţiei Publice de Patrimoniu, Constantin Fârţă, din totalul de 20 de grădiniţe şi nouă cămine cu program prelungit, un număr de cinci grădiniţe, respectiv 21, 27, 14, 31 şi 11 sunt situate în blocuri de locuinţe aferente fondului locativ al Direcţiei Servicii Comunale Târgu Jiu, structură organizatorică a Consiliului Local al municipiului Târgu Jiu, pentru care Direcţia Publică de Patrimoniu plăteşte o chirie de 2200 lei pe lună.

Actualii proprietari nu vor să vândă

Situaţia se schimbă însă atunci când trebuie plătite proprietăţile private retrocedate foştilor proprietari. „Pentru grădiniţele Nr. 26 din Siret, „Vis de copil” Nr. 5 şi Grădiniţa Nr. 10 de pe strada A.I Cuza, Consiliul Local prin Direcţia de Patrimoniu, suportă contravaloarea chiriei date persoanelor fizice sau juridice proprietare ale imobilelor, o chirie lunară de 21.500 lei pe lună”, spune Constantin Fârţă.

Pentru Grădiniţa Nr. 26 de pe Siret chiria lunară este de 3.012 lei pe lună, pentru Grădiniţa „Vis de copil” chiria lunară este de 2.800 lei pe lună, iar pentru Grădiniţa Nr. 10 situată pe Strada A.I. Cuza se plăteşte lunar o chirie de 15.700 lei. „Restul de stabilimente cu destinaţia grădiniţe sau cămine aparţin în totalitate Consiliului Local pentru care Primăria nu plăteşte chirie, ci suportă doar utilităţile”, menţionează Constantin Fârţă.

Deşi s-a pus problema cumpărării imobilelor retrocedate, în care la ora actuală învaţă copiii, s-a ajuns la concluzia că ar fi fost nevoie de foarte mulţi bani. Doar pentru un singur imobil ar fi fost nevoie de 50 de miliarde de lei vechi. Mai mult decât atât, Constantin Fârţă spune că nici nu s-ar fi putut ajunge la o înţelegere cu actualii proprietari pentru că aceştia nu vor să vândă respectivele case, ci să le închirieze.

Construirea de grădiniţe noi a stagnat

O alternativă pentru scoaterea grădiniţelor din chirie ar fi construirea unor noi spaţii, însă lucrările demarate în acest sens au stagnat. La ora actuală numărul de locuri aferente grădiniţelor şi căminelor de pe raza municipiului Târgu Jiu acoperă un număr de solicitări de circa 3.000 de copii, ca urmare a faptului că în anul 2009 Primăria municipiului Târgu Jiu a finalizat lucrările de dare în folosinţă a Grădiniţei „Scufiţa Roşie” din Teilor  şi a Creşei „Petunia” din Aleea Plopilor, unităţi preşcolare care oferă câte 40 de locuri fiecare.

Valoarea acestor investiţii s-a ridicat la 24 de miliarde de lei vechi, având în vedere că sunt unităţi preşcolare cu condiţii de standarde europene în privinţa dotărilor şi a personalului de deservire. În ceea ce priveşte construirea altor spaţii, situaţia este incertă. Un astfel de exemplu este dat de imobilul care a fost ridicat în curtea Grădiniţei Nr. 13 din municipiu, unde lucrările au fost întrerupte din lipsa fondurilor.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: