Flori cu bolduri, capcană pentru vacile din Negomir

Viaţă grea pentru proprietarii animalelor din satul Valea Racilor, după ce vecini de-ai lor au înfipt bolduri în florile de la poartă pentru ca vacile să nu le mai mănânce. Oamenii s-au luat la ceartă, cei cu vacile se tem că le vor muri animalele, iar cei cu florile spun că vor omorî animalele dacă mai intră pe proprietatea lor, în scandal fiind chemată şi Poliţia pentru a stabili cine are şi cine nu dreptate, din punct de vedere penal lucrurile fiind însă simple pentru că, deocamdată, nu pare conturată vreo infracţiune.

Proprietarii florilor au apelat la o metodă inedită pentru a le proteja pe acestea de gurile înfometate ale vitelor care trec pe la poarta familiei Stamatescu. Oamenii au făcut un mic gărduleţ, care oricum nu contează în faţa animalelor, proprietarii vitelor spunând că aceştia ar fi înfipt acum bolduri în frunzele florilor pentru a se asigura că, astfel, grădina lor de flori nu devine loc public de păşunat.

Laurenţiu Spătaru, fiul proprietarilor, a venit ieri tocmai de la Paris pentru a se asigura că părinţii săi nu se vor certa în zadar cu stăpânii vitelor, el spunându-le acestora că nu va permite nimănui să îşi bată joc de munca părinţilor săi. „Eu am bancă la poartă şi am venit aici să mă relaxez la umbră. La noi în curte miroase a primăvară, sunt flori, la ei e doar balegă şi praf. Nu voi lăsa pe nimeni să îşi bată joc de munca părinţilor mei. Eu nu cred că ei au pus bolduri, dar chiar şi aşa ţin să le spun că voi omorî orice animal pe care îl prind pe proprietatea mea. Ai mei plătesc impozite pe pământ, iar ei vin cu vitele şi pasc livezile şi fâneţele noastre, ceea ce nu e corect. Am pus flori aici la poartă pentru că Primăria a spus să facem zona frumoasă. Dacă nu mai trebuie flori să vină Primăria şi să ne spună că nu avem voie. Altfel, eu orice vită voi prinde pe proprietatea mea o voi omorî. Îi dau în cap şi o las acolo ca să văd cum vine proprietarul să şi-o ridice de pe pământul meu”, spune Laurenţiu Spătaru.

Cearta, certurile…

Ieri dimineţă oamenii s-au luat din nou la ceartă, mai ales că, fiind zi de sărbătoare, nu au mai muncit pe câmp, ci au ieşit la poartă. Ştefan Văduva se teme că va pierde trei vaci din cele 11, fiind convins că acestea au mâncat flori cu bolduri. „Am 65 de ani şi nu am pomenit aşa ceva. Cum să pui bolduri în frunzele de la flori ca să omori animalul?”, întreba retoric bărbatul, Laurenţiu Spătaru spunându-i că, dacă doreşte să renunţe la animale, ei îi cumpără toate vitele, numai să nu mai treacă cu ele pe la poarta sa. „Eu îţi plătesc toate vacile pe care le ai. Am bani şi pot să îţi plătesc şi casa, dacă vrei. Am bani şi nu aveţi ce îmi face. Eu nu mai vreau vaci pe la mine pe la poartă. Am venit 2500 km de la Paris că am auzit că te cerţi cu tata. Nu accept aşa ceva şi o spun clar, ca să se ştie, că ai mei nu au pus bolduri în flori, dar că nu vrem ca vacile voastre să ne mănânce nouă florile”, a spus tânărul.

În scandalul respectiv sunt implicaţi mai mulţi localnici, inclusiv mama unor copii despre care Gheorghe Spătaru, proprietarul florilor, spune că ar fi fost învăţaţi de Văduva să pună ei ace cu gămălie în flori pentru a-i face lui rău, asta deşi soţia sa a ameninţat pe uliţă că va pune bolduri în flori pentru a ţine vitele la distanţă. „Poliţia când a venit aici a găsit un singur bold şi acela probabil pus atunci tot de ei, de cei cu vacile. El (n.r. - Ștefan Văduva) a pus copii să pună bolduri aici. Nenorocitul ăsta a făcut asta, iar eu m-am luat după copii şi le-am spus să plece de la poarta mea”, afirmă Gheorghe Spătaru. Mama unuia dintre copii a confirmat doar că băiatul său de 13 ani nu are voie să treacă pe la poarta lui Spătaru, ea spunând că băiatul nu i-ar fi vorbit niciodată despre faptul că l-ar fi învăţat cineva să pună bolduri în frunzele florilor.

Leac nu există

Vitele care au mâncat frunzele cu bolduri înfipte în ele nu au probleme de sănătate imediat, ci după câteva luni bune, chiar și peste o jumătate de an. Medicul veterinar din localitate le-a consultat și nu a avut impresia că starea lor de sănătate ar fi una anormală. „Boldurile acestea nu pot fi scoase din corpul animalului niciodată. Ele migrează spre inimă, dacă au fost ingerate, dar poate că nu au fost. Migrează spre inimă, dar pot fi prevenite dacă animalelor li se administrează niște boluri alimentare cu magneți, care vor rămâne în stomacul vacii pe tot timpul vieții”, a explicat medicul veterinar Vasile Brândușescu, magneții având rolul de a strânge într-un singur loc boldurile înghițite de animale.

Vizualizări: 342

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: