FMI dă ultimatum pentru înfiinţarea Electra

Decembrie 2011 este termenul ultim dat de Fondul Monetar Internaţional pentru înfiinţarea Electra, susţine secretarul de stat Claudiu Stafie. FMI a atras atenţia că este nevoie de investiţii masive, inclusiv private, în sistemul energetic, care nu pot sta pe loc din cauză că înfiinţarea campionilor energetici este blocată în instanţă. Autorităţile iau în calcul eşecul reorganizării sistemului energetic şi pregătesc un plan de rezervă, susţine oficialul din Ministerul Economiei.

"Vom pregăti un plan de «back-up», în eventualitatea în care până la sfârşitul anului 2011 cele două companii nu se vor mai înfiinţa", a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei Claudiu Stafie.

Guvernul a decis în 2009 că sistemul energetic va fi reorganizat, prin comasarea principalilor producători de electricitate şi cărbune în două societăţi naţionale, Electra şi Hidroenergetica. Proiectul a fost blocat în instanţele de judecată din cauza unor procese intentate de Fondul Proprietatea, care deţine acţiuni la cele mai multe dintre societăţile care urmau să fie incluse în acest plan de reorganizare, de sindicate şi firme private, care contestau oportunitatea propunerii.

"Electra mică" nu este luată în calcul, privatizarea da

Stafie a adăugat că oricare vor fi soluţiile alternative pentru sistemul energetic românesc, printre aceste nu vor mai figura planuri de reorganizare. Cu alte cuvinte, varianta vehiculată de sindicalistul Condescu despre o variantă redusă a Electra, care să cuprindă doar termocentralele pe lignit şi carierele miniere, nu este luată în calcul. "Termenul stabilit pentru sfârşitul acestui an pentru înfiinţarea celor două societăţi energetice este pus de Fondul Monetar Internaţional. În privinţa planului de «back-up» sunt mai multe opţiuni. Printre acestea se numără privatizările, chiar şi de pachete majoritare în cazul complexurilor energetice din Oltenia (Craiova, Turceni şi Rovinari - n.r.). Nu ne gândim la o nouă strategie de reorganizare pentru că am putea avea procese din nou", a spus Stafie.

Tema privatizărilor în energie fusese abandonată de autorităţi în 2009, când au decis crearea Electra şi Hidroenergetica.

Electra ar urma să încorporeze Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari şi Craiova, o parte a Hidroelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. În cealaltă companie energetică naţională, Hidroenergetica, urmau să fie incluse termocentralele Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti, o parte a Companiei Naţionale a Huilei şi restul activelor hidroenergetice.

Franks: De doi ani nu se întâmplă nimic

Posibila înfiinţare a celor două companii naţionale a determinat însă şi întârzieri de peste un an în planul de investiţii de mediu la o serie de termocentrale. Astfel, acestea ar putea întâmpina dificultăţi din partea Comisiei Europene, din cauză că nu şi-au îndeplinit obligaţiile de mediu şi ar putea fi închise în 2012 - 2013.

Jeffrey Franks, reprezentantul FMI, a reproşat României faptul că se vorbeşte de doi ani despre reorganizare şi nu se întâmplă nimic: „Există o strategie de a crea doi campioni naţionali, companii de energie. Planul există de vreo doi ani şi nu se întâmplă nimic, în parte deoarece sunt contestări juridice avansate de către Fondul Proprietatea, care cred ca e o idee greşită. Alţii cred că e o idee bună. Însă dacă aştepţi, pierzi. Trebuie să investeşti acum, indiferent dacă ai sau nu doi campioni energetici”.

Franks crede că investitorii privaţi s-ar feri de companiile mari: „E nevoie totuşi de investiţii private şi nu sunt convins că investitorii privaţi vor să finanţeze o companie imensă, în care se produc subvenţii încrucişate sau ar prefera mai degrabă să investească în companii din sectoarele pe care le consideră avantajoase”. 

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: