FNME cere ministrului energiei un control la CEO

Liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) au transmis o petiţie ministrului delegat ale energiei, Răzvan Nicolescu. În documentul înaintat oficialului, aceştia i-au prezentat atât situaţia dramatică în care se află CE Oltenia, prezentând rezultatele bilanţului la 6 luni din care au reieşit pierderi uriaşe, însă au reclamat şi lipsa dialogului social între administraţie şi sindicate. Aceştia speră ca ministrul să afle despre problemele cu care se confruntă compania, dar şi să demareze un control la complex.

„FNME vă atrage atenţia asupra situaţiei de neacceptat privind ceea ce noi considerăm a fi o atitudine incorectă a managerului privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Dan Ciurel,  care desconsideră total Dialogul Social, atât de vehiculat ca o necesitate a relaţiilor dintr-o unitate şi din societate,cât şi reacţia sau lipsa de reacţie a organelor statului. Considerăm că această atitudine izvorăşte şi din incapacitatea sa managerială, dovedită prin indicatorii pe care i-a obţinut de la 01.10.2012, dată la care a fost numit la conducerea societăţii”, aşa şi-a început sindicaliştii din FNME petiţia adresată ministrului Răzvan Nicolescu.

Sindicaliştii arată în continuare că Laurenţiu Ciurel a înregistrat pierderi din exploatare atât în cele trei luni din 2012 în care a fost managerul CEO, cât şi în 2013 şi 2014. Astfel, pe perioada octombrie-decembrie 2012 pierderea din exploatare a fost de 143.161.894 lei, în 2013 a fost de 28.036.991 lei, iar pe primele şase luni din 2014 a fost o pierdere din exploatare record 157.800.000 lei, la care se adaugă alte zeci de milioane de lei pierdere financiară.

Creanţe şi datorii, în creştere

Aceştia i-au arătat ministrului faptul că au crescut creanţele de la 813.746.896 lei cât se înregistrau la finele anului 2012 la 1.061.608.617 lei la sfârşitul lunii iunie 2014. Şi împrumuturile pe termen scurt au crescut, sutele de milioane de lei împrumutate fiind folosite pentru acoperirea cheltuielilor curente de producţie. Aceştia au făcut referire şi la achiziţia de terenuri pentru continuarea activităţii de extracţie a cărbunelui. Au explicat că, din programul de 513 ha aferente acestui an, au fost achiziţionate 10 ha, acest lucru putând duce la blocarea multor exploatări miniere. Liderii FNME au mai reclamat şi lipsa dialogului social, în sensul că nu au fost invitaţi să ia parte la şedinţele organelor de conducere ale companie, Directorat sau Consiliul de Supraveghere, drepturi prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă.

Sindicaliştii FNME speră ca ministrul energiei să ia act de problemele societăţii, dar şi ale sindicatelor şi să demareze un control în companie. „Poate domnul ministru nu este informat de domnii care sunt în AGA, în Consiliul de Supraveghere, că de domnul Ciurel cred că nu este informat de ce se întâmplă în această societate, în special pe lipsa de dialog social. Mă gândesc că dacă o să vadă cifrele acestea expuse, aşa, la rând, poată o să ia raportul şi o să-l citească mai amănunţit. Dânsul având expertiză în domeniu, probabil nu va mai fi dus cu preşul cum încearcă domnii din Directorat să ducă opinia publică din Gorj. Sper să facă un control, cât se mai poate face acest control”, a declarat Dumitru Pârvulescu, vicepreşedinte FNME.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: