FNME: Nu blocăm Contractul Colectiv de Muncă

Negocierea Contractului Colectiv de Muncă, dar şi a planului de concediere de la nivelul CE Oltenia, va avea loc astăzi între sindicate şi administraţie, la Rovinari. Liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) susţin că nu vor bloca înregistrarea unui contract, dar nici nu-l vor semna dacă el dezavantajează salariaţii. Dan Pîrvulescu a explicat însă că actualul contract poate fi înregistrat şi fără semnătura FNME. Cine-l semnează îl asumă, a spus Pîrvulescu. Contractul ar trebui semnat până pe 30 martie.

FNME l-a desemnat pe Constantin Mitrescu pentru semnarea Contractului Colectiv de Muncă. Mitrescu, Pîrvulescu, dar şi ceilalţi lideri ai FNME din Comisia de negociere nu vor să semneze contractul dacă el prevede pierderi în cazul salariaţilor. Mitrescu nu a semnat nici contractul din 2013.

Sindicalistul Dan Pîrvulescu a spus că FNME nu a semnat nici protocolul de la minister şi nu va semna nici CCM dacă va fi în aceiaşi termeni. Contractul poate fi semnat fără probleme de Federaţia UNIVERS care este majoritară în CEO. „Noi niciodată nu le-am blocat. Compania le-a blocat. Noi nu le blocăm. Nu am semnat protocolul, nu semnăm nici asta pentru că nu se poate ca salariaţii să plătească, în condiţiile în care alţii ar trebui să plătească. Cei care conduc nu-şi asumă nici un grad de risc“, a declarat Pîrvulescu. Noul contract ar trebui semnat până pe 30 martie. 

CEO - ba pe pierdere, ba pe profit

CE Oltenia vrea să dea afară 2.133 de persoane, dar să reducă şi veniturile salariaţilor. Nu vor mai primi primă de vacanţă, ci un adaos lunar, şi nici bilete de odihnă sau alimentaţie de protecţie. Şi salariile vor fi reduse cu 2-3%. Sindicaliştii sperau că odată cu ieşirea din sistem a peste 3.000 de oameni, cu tot cu cei de la Berbeşti, compania va menţine toate drepturile din 2014. În realitate, sunt daţi afară oameni, dar scad şi veniturile.

Conducerea CEO a invocat probleme financiare grave ale societăţii şi imposibilitatea de a cumpăra certificatele carbon. Pe de altă parte, ieri, CE Oltenia a postat pe site-ul oficial că a intrat în cea de-a cincia lună de profit. „Începând  cu  luna  octombrie  2014,  profitul  realizat  de  CE Oltenia  se  situează  la  o medie lunară de peste 10 milioane euro, datorită funcţionarii în regim de bandă pe toată perioada timpului friguros, cu majoritatea capacităţilor. Acest lucru face posibilă achiziţionarea  întregii  cantităţi  de  certificate  de  CO2,  până  la  termenul  final  de  30 aprilie 2015“, este anunţul companiei.

Liderul sindical Dan Pîrvulescu spune că cifrele companiei sunt înşelătoare. El atrage atenţia că nu s-au făcut revizii, salariile au fost reduse, iar costurile vor creşte extrem de mult atunci când se va începe descoperta.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: