FNME: Un protest suspendat, un altul blocat de primărie

Marin Condescu a anunţat ieri că FNME va suspenda pentru o perioadă de 30 de zile pichetarea ANRE, ca urmare a unei minute încheiate ieri cu conducerea autorităţii. Astfel, nu vor mai avea loc nici cele două mitinguri anunţate pentru data de 24 mai, unul de 10.000 de persoane la Târgu Jiu, celălalt de 5.000 de persoane la Bucureşti. În schimb, sindicaliştii vor să picheteze începând de luni sediile CE Oltenia şi Diviziei Miniere, ca urmare a tăierilor abuzive de salarii. La protest vor participa zilnic 300 de sindicalişti, dar există posibilitatea ca Primăria Târgu Jiu să nu îl autorizeze, deoarece tot luni încep Zilele oraşului. Condescu susţine că este dispus să plătească amendă, dacă nu va primi autorizaţie.

Sindicatele au anunţat proteste pe termen nelimitat, însă primarul Florin Cârciumaru declara că nu va da autorizaţie, fiind zilele oraşului. Condescu a avut o discuţie cu primarul, care i-a spus că altcineva face parte din comisia care autorizează protestele, iar punctul de vedere exprimat public a fost unul personal. Pe de altă parte, Cârciumaru i-a cerut lui Condescu să meargă pe calea negocierilor.

Condescu renunţă la proteste doar dacă administraţia renunţă la tăierea salariilor, iar protejaţii lui Răuţ intră în rândul lumii. Salarial vorbind. „Dacă nu se vor rezolva lucrurile, pichetarea poate să aibă loc cu sancţiunea şefului instituţiei. Voi lua amendă 50 de milioane şi vom face această acţiune, altă consecinţă nu este “.

Astăzi, sindicatele şi administraţia au o nouă întâlnire, pe tema planului de viitor al CE Oltenia. Sindicatele au cerut rezultatele financiare, producţia de cărbune şi energie până în 2020. „După previziunile luate din BVC, noi credem că mai mult de 26 mil de tone de cărbune nu se vor consuma în CE Oltenia, dânşii au prevăzut 30 de milioane“, a spus Condescu. Acesta a adăugat că problema este lipsa contractelor bilaterale. „Cei de la ANRE ne-au spus, degeaba modific aceste ordine pentru că voi nu aveţi contracte de energie. Nu e  problema noastră“.

Sindicaliştii au renunţat la pichetare la minut(ă)

Federaţia Naţionlă Mine Energie a decis suspendarea acţiunii de pichetare a sediului Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, după trei zile de protest. Sindicaliştii au semnat ieri o minută cu conducerea ANRE, astfel că protestul a fost suspendat pentru 30 de zile, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele Marin Condescu. Cert este că minuta nu spune nimic nou sau important pentru companie, dar este motivul perfect pentru a termina cu drumurile obositoare la Bucureşti. În minută se precizează că în termen de maxim 30 de zile se va proceda la modificarea prevederilor Ordinului nr.33/2012, lucru deja ştiut, că din 2014 va fi diminuată cota de alocare a certificatelor verzi pentru energia regenerabilă, lucru de asemenea dezbătut în spaţiul public, că societatea din Gorj, în speţă CE Oltenia, ar trebui să încheie contracte bilaterale şi că ANRE va întocmi, în măsura în care instituțiile abilitate vor solicita, rapoarte și informări care să ajute reorganizarea producătorilor de energie. "Având în vedere actuala situație, Biroul Executiv al F.N.M.E. a stabilit suspendarea acțiunilor de pichetare pentru o perioadă de 30 de zile, considerând acest interval de timp rezonabil pentru punerea în practică a celor convenite", se arată într-un comunicat.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: