Focar de trichineloză la Ceauru

Primul caz de trichineloză a fost depistat deja la sfârşitul acestei săptămâni în judeţul Gorj, la un animal sacrificat în gospodăria unui cetăţean din localitatea Ceauru. Carnea infestată cu trichinella spiralis urmează să fie incinerată, întrucât aceasta este cea mai sigură metodă de distrugere a parazitului.

Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, spune că localnicul a fost precaut şi a mers cu carnea la control înainte s-o consume: „Persoana respectivă a sacrificat un porc de 180 kg, pe care-l cumpărase de la un alt cetăţean din localitate. Bine c-a avut inspiraţia să meargă la control la circumscripţia de la Băleşti, pentru că suspiciunea de carne contaminată a fost confirmată ulterior în laboratorul nostru”. Comuna Băleşti face parte din zonele expuse când vine vorba de izbucnirea unor focare de trichineloză. Anul trecut, a fost descoperit un alt caz de trichineloză tot într-o gospodărie vecină, aşa că oamenii sunt conştienţi de pericolul la care se expun şi preferă să meargă din timp la control. Iliuţă a mai declarat că este posibil ca acolo să existe o colonie de şobolani şi o să ia legătura cu autorităţile locale, ca imediat după topirea zăpezii, să se efectueze o deratizare la cel puţin 25-30 gospodării din zona afectată, pentru a reduce astfel riscul altor infestări cu parazitul trichinella spiralis.

Gorjenii, aşteptaţi cu carnea la control

Zilele acestea sunt cele mai aglomerate pentru medicii veterinari din circumscripţiile unde se efectuează controlul trichineloscopic. La nivelul judeţului, 54 dintre cele 70 de localităţi dispun de centre unde oamenii pot să verifice dacă pot consuma liniştiţi carnea provenită de la animalele sacrificate. Cu toate acestea, Ion Iliuţă declară că gorjenii nu sunt conştienţi de pericolul la care se expun: „Până acum s-au efectuat doar 6000 examene pentru depistarea trichinelozei, cu toate că ne aşteptam să vină mult mai multe persoane la control. Cred că pur şi simplu, refuză să vină din comoditate, nu din cauza preţului. Dacă nu se află în localităţi în care să se fi semnalat cazuri de acest gen în anii anteriori, cred că nu au niciun motiv de temere. Însă riscuri pot exista oriunde, aşa că-i sfătuim să nu consume sub nicio formă carne înainte de a face analizele necesare”. Taxa percepută pentru controlul cărnii este de 7 lei la circumscripţiile sanitar-veterinare şi 10 lei la cele private. Din experienţa anilor trecuţi, reprezentanţii DSVSA Gorj spun că localităţile gorjene cele mai expuse la infestarea cu parazitul trichinelozei sunt Bumbeşti-Jiu, Turcineşti, Peştişani, Dăneşti, Târgu-Cărbuneşti sau Drăgoieni.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: