Focar de varicelă la şcoală. DSP: Sunt forme uşoare de boală

Alertă la Târgu Cărbuneşti! Nu mai puţin de 30 de copii de la Şcoala Gimnazială „George Uscătescu” s-au îmbolnăvit de varicelă. Ultimul caz a fost înregistrat la începutul acestei luni.

Cei mai mulţi copii care s-au îmbolnăvit de varicelă au fost din rândul elevilor de la clasele primare. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a deschis focarul încă din luna octombrie. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la o clasă de a III-a, unde s-au înregistrat nouă cazuri dintr-un total de 23 de elevi.

Varicela sau vărsatul de vânt este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase care cauzează erupţie. Varicela apare pe tot parcursul anului, întâlnindu-se mai frecvent iarna şi primăvara. „Focarul s-a deschis în data de 12 octombrie, la clasele primare. În total, la data la care vorbim, sunt 30 de cazuri dintr-un total de 608 copii în colectivitate. Focarul se urmăreşte de la ultimul caz timp de o lună, aceasta este perioada de incubaţie. Ultimul caz a fost înregistrat în data de 5 noiembrie. Sunt forme uşoare de boală, izolate la domiciliu. Măsurile care au fost luate sunt cele obişnuite: triaj zilnic, cu izolarea celor cu simptome, dezinfecţie, aerisire”, a declarat Diana Fârţă, asistent în cadrul Compartimentului Epidemiologia Bolilor Transmisibile al DSP Gorj.

Pentru că este vorba de o boală contagioasă, copiii trebuie să stea acasă până se vindecă. „La primele semne, se prezintă la medicul de familie, care le eliberează o adeverinţă. Acolo este şi medic şcolar. Este o boală virală, pe simptome se tratează. De regulă, cam în două săptămâni pot să revină la şcoală. Intră în colectivitate doar cu avizul de la medicul de familie. Sunt contagioşi doar atâta timp cât au pustulele acelea pe piele. Medicul de familie al fiecărui copil hotărăşte. Cei care au făcut boala nu o mai fac. E bine să o facă atunci când sunt mici, pentru că fac forme uşoare”, a explicat reprezentanta DSP Gorj.

Vizualizări: 1,473

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: