Fonduri europene pentru vaccinarea bovinelor

România ar putea primi fonduri europene pentru vaccinarea bovinelor din exploatațiile comerciale împotriva „bolii limbii albastre” (Bluetongue) deși boala a apărut doar la animalele din gospodăriile populației, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Vladimir Mănăstireanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

"Noi evaluăm posibilitatea vaccinării acestor animale, care este foarte costisitoare, deși boala nu a apărut în exploatații. Acolo se fac dezinsecții periodice. Boala a apărut la animalele din gospodăriile populației, care în perioada verii au fost la pășunat, iar insectele hematofage care transmit boala au fost foarte active. Se pot primi 100% fonduri din partea Comisiei Europene pentru vaccin și de 50% pentru manoperă, însă, restricțiile și supravegherea, indiferent dacă se vaccinează sau nu, trebuie făcute pe o perioadă de 2-3 ani, ca să fim declarați de OIE liberi de această boală. Noi trebuie să facem supraveghere, să recoltăm probe de sânge de la animale și să demonstrăm că virusul nu mai circulă în România", a explicat Vladimir Mănăstireanu.
Acesta a precizat că, pentru animalele moarte din cauza bolii, proprietarii vor primi despăgubiri, care însă nu sunt foarte ridicate comparativ cu costurile pentru efectuarea dezinsecțiilor, deplasarea specialiștilor în teritoriu și măsurile de prevenție. "Despăgubirile pentru animalele moarte nu reprezintă o sumă foarte mare. Ele pot ajunge la cel mult la 700-800 de euro pe bovină, în funcție de rasă și de valoarea animalului și de circa 700 de lei la ovine. Sume mari de bani se alocă pentru dezinsecție, deplasarea specialiștilor în teritoriu și pentru toate măsurile de prevenție și de combatere a bolii. Toate calculele noastre arată o sumă de 3 milioane de lei, inclusiv inspecțiile pe care le facem în această perioadă în exploatații ca să vedem numărul de animale care pot să fie receptive la boală. Banii vin de la rezerva de stat", a precizat Mănăstireanu.

Potrivit datelor ANSVSA, numărul animalelor afectate de această boală a ajuns la 347 în cele 12 județe unde au fost înregistrate focare, ceea ce reprezintă 0,011% din totalul animalelor receptive existente în aceste zone. Aproape jumătate din localităţile gorjene sunt afectate.

RĂSPÂNDIRE

Boala intră în remisie dacă insectele responsabile de răspândirea bolii nu mai sunt active, respectiv dacă temperaturile scad la 14-15 grade Celsius. Boala limbii albastre a debutat inițial în țările din jur, în iunie în Grecia, în iulie în Bulgaria, iar în august a apărut în Turcia și în România, în momentul în care s-au schimbat direcția vântului și fronturile atmosferice, foarte probabil din Grecia sau din Bulgaria.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: