Fondurile publice, cheltuite ilegal de primarii gorjeni

Fondurile publice sunt cheltuite la voia întâmplării de primarii gorjeni. La majoritatea investiţiilor din comunele Gorjului s-au descoperit plăţi ilegale, erori de calcul, atribuiri nelegale a contractelor de achiziţii publice sau lipsa autorizaţiilor de construire. Un raport al Camerei de Conturi Gorj, întocmit anul trecut, scoate în evidenţă toate aceste ilegalităţi, care sunt la ordinea zilei în curtea aleşilor. Prejudiciile aduse sunt de ordinul miliardelor de lei vechi, bani care în multe cazuri nu au fost recuperaţi.

Primarii din localităţile gojrene au găsit tot felul de tertipuri pentru a înşela statul. Cât despre abaterile cu caracter financiar-contabil, acestea sunt la ordinea zilei în fiecare primărie din judeţ. Primăria localităţii Câlnic se află în top atunci când vine vorba de atribuirea ilegală a contractelor de achiziţii publice. Pentru obiectivul de investiţii „Modernizare prin betonare DS 19- Didileşti” contractul a fost acordat în mod nelegal unui operator economic care nu obţinuse punctajul corespunzător pentru a fi declarat câştigător, prejudiciul fiind de 378.930,15 lei, reiese din raportul Camerei de Conturi Gorj.

La Stoina, investiţii fără autorizaţie

Atunci când începe o lucrare, primăriţa din Stoina uită să întocmească şi documentaţia necesară sau plăteşte cantităţi mai mari de materiale decât foloseşte. Mai exact, investiţia privind construirea unei scene pentru spectacole a fost realizată fără proiect, documentaţie tehnico-economică, autorizaţie de construire. La finalul lucrării comisia de recepţie nu a putut stabili dacă materialele folosite la realizarea construcţiei se regăsesc în aceleaşi cantităţi şi în devizul ofertă. Prejudiciul stabilit în acest caz a fost de 66.162 lei. Dar nu sunt singurele abateri depistate la Stoina de Camera de Conturi Gorj. Lista lucrărilor executate fără autorizaţii continuă şi în cazul realizării unor garduri metalice cu fundaţie din beton, pentru care abaterile sunt de  82.800 lei. „Lucrările de investiţii privind construirea a două garduri metalice cu fundaţie din beton au fost  executate  fără proiect, documentaţie tehnico-economică, autorizaţie de construire, iar în situaţiile de plată cantităţile de materiale au fost prezentate doar valoric, neputându-se determina realitatea acestor lucrări”, se arată în raportul Camera de Conturi Gorj. În timpul controlului conducerea primăriei nu a putut justifica plata unor cantităţi mai mari de materiale decât au fost folosite pentru construirea  a 7 staţii de autobuz în zonă, prin care s-a înregistrat un prejudiciu de peste 2.695 lei.

Plăţi ilegale la Săcelu

Nu lipseşte din peisaj nici localitatea Săcelu, al cărui primar şi-a înfrumuseţat primăria cu sume uriaş, a decontat consumul de energie electrică necesar funcţionarii utilajelor din dotarea operatorului şi a folosit alte materiale decât cele prevăzute, aducând prejudiciu de peste 100.000 lei. Pe scurt, la Primăria Săcelu au fost efectuate plăţi fără justificare pentru lucrările executate la obiectivele de investiţii ,,Reabilitare sediu  Primărie Săcelu”, „Amenajare curte Primăria Săcelu”, ,,Alimentare cu apă, instalaţii termice, instalaţii electrice, grup sanitar la Şcoala cu clasele I-IV Maghereşti”, „Construire podeţe şi punţi pietonale”, care s-au datorat nerespectării preţurilor şi cantităţilor înscrise în ofertele prezentate de executanţi, decontării, de către primărie, modificărilor aduse documentaţiei tehnice pe parcursul execuţiei lucrărilor, utilizării, în execuţia lucrărilor, a altor materiale decât cele prevăzute în lista de resurse materiale care a stat la baza decontărilor etc. În timpul misiunii de audit a fost recuperată suma de 7.358 lei.

Nici Albeni nu se lasă

Ilegalităţi de acest gen au fost comise şi la Albeni, unde pentru alimentarea cu apă a comunei s-a plătit ilegal 243.403 lei. Din acestea, 39.254 lei s-au achitat pentru lucrări neexecutate, 14.965 lei au reprezentat erori de calcul, iar 9.184  lei nerespectarea devizului ofertă la preţuri şi cantităţi pentru articolele de deviz referitoare la staţia de tratare a apei. În timpul controlului s-a emis Dispoziţie de către ordonatorul de credite pentru efectuarea recepţiei finale.

Controale şi la Mătăsari şi Ţicleni

Nici primarii din cei din Mătăsari şi Ţicleni nu au scăpat de controalele Camerei de Conturi. Plăţi fără existenţa documentelor  justificative s-au efectuat şi pentru lucrările de reparaţii executate la Centrul de Sănătate Mătăsari şi Colegiul Tehnic Mătăsari, reprezentând articole de lucrări achitate dublu şi consumuri de materiale nejustificate. Prejudiciul de peste 8.000 lei a fost recuperat in timpul misiunii de audit. De asemenea în cadrul obiectivului de investiţii „Reabilitare Casă de Cultură Ţicleni”, s-a acceptat la plată a unor situaţii de lucrări ce au cuprins articole din deviz ce nu au fost executate. În timpul misiunii de audit şi în acest caz prejudiciul a fost recuperat în totalitate, care se ridica la 39.280 lei.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: