Fost director din CE Oltenia, trimis în judecată de DNA

Vasile Ghimiş, fost director economic la Exploatarea Minieră de Carieră Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a fost trimis în judecată de DNA Craiova, luna trecută, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, în formă continuată.

Ghimiș este acuzat că a achiziţionat, la preţuri supraevaluate, materiale pentru stingerea incendiilor şi truse sanitare de prim ajutor. În acelaşi dosar, a fost deferit justiţiei şi un om de afaceri, administrator al firmei Ratetalav SRL, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Achiziţia a fost făcută în perioada septembrie 2012 - decembrie 2012 de la două firme, între care şi SC Ratetalav SRL. Potrivit DNA, achiziţia a fost fragmentată pentru a putea fi realizată în mod direct, la preţuri supraevaluate. La vremea respectivă, Ghimiș era directorul economic al EMC Rovinari. 

Concret, Vasile Ghimiş ar fi aprobat şi semnat mai multe documente care au stat la baza achiziţiei, după ce anterior stabilise împreună omul de afaceri şi preţurile produselor respective. 

Astfel, valoarea unui furtun de pompieri a ajuns la preţul de 850 lei/bucata, în condiţiile în care un astfel de produs ar avea un preţ de piaţă de aproximativ 120 lei/bucata.

Prin aceste demersuri, unitatea minieră ar fi fost prejudiciată cu suma totală de 169.234 lei, reprezentând diferenţa dintre preţul real şi preţul care s-a plătit efectiv pentru produsele menţionate.

Complexul Energetic Oltenia a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma menţionată mai sus. În cauză, procurorii anticorupţie au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine lui Vasile Ghimiş.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj.

Vasile Ghimiş şi omul de afaceri au mai fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea unor infracţiuni similare.

Ghimiș a primit o condamnare de trei ani cu suspendare în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de fostul director al Diviziei Miniere, Daniel Antonie. Acuzațiile sunt aceleași: achiziționarea, la suprapreț, de truse sanitare de prim ajutor și furtunuri pentru stingerea incendiilor, în perioada octombrie 2013 – martie 2014.

Vizualizări: 6,323

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: