Foştii patroni ai lui Ciurel, contracte babane cu CE Oltenia

Directorul general executiv al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a facilitat contracte de sute de miliarde de lei vechi unor firme la care sunt acţionari foştii lui patroni. În 2010-2011, Ciurel a fost director la Katal Construct, o firmă la care acţionar este fiul său Cătălin Ciurel, dar şi alte trei persoane. Doi dintre acţionari, Dumitru Ştefuţi şi Adrian Niculescu au obţinut în ultimii ani, prin alte firme, lucrări de miliarde la CE Oltenia. Directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, se apără cum ştie: minţind prin omisiune. El spune că nu a avut niciodată contract cu fiul său. Dar a avut zeci de contracte cu acţionarii firmei fiului său Cătălin, cei pentru care a lucrat în 2010-2011. 

Şase firme au legătură cu Laurenţiu Ciurel şi fiul său, iar unele dintre ele s-au înfruptat serios cu banii din energie. Katal Construct SRL, Stefi Company SRL, Stefi-Rus Grup SRL, Adumit Construct SRL, Provlacons SRL, Vlastera Sol SRL şi Gheorghe Vlădoiu PFA.

Katal Construct SRL este firma la care Ciurel a fost director, iar fiul său Cătălin Ciurel are 40% din acţiuni, alături de omul de afaceri Dumitru Ştefuţi, care deţine şi Stefi Company SRL, Adrian Theodor Niculescu, acţionar şi la firma Adumit Company şi Gheorghe Vlădoiu. Cătălin Ciurel, Adrian Niculescu, Gheorghe Vlădoiu şi Dumitru Ştefuţi sunt implicaţi în aceste firme.

Firma Adumit, abonată la CEO, sponsor la Energia

Ciurel a fost director la Katal Construct SRL, iar doi dintre acţionarii firmei, Dumitru Ştefuţi şi Adrian Niculescu, au încasat sume uriaşe de la CE Oltenia prin firmele Stefi Company SRL, respectiv Adumit Company SRL. Potrivit unor surse, Adumit Company SRL este firma care „a câştigat“ licitaţia pentru fabrica de brichete de cărbune de la Motru, în valoare de 2,7 milioane RON. Adumit SRL este şi sponsor la Clubul Energia Târgu Jiu.

Laurenţiu Ciurel şi-a răsplătit cu vârf şi îndesat foştii parteneri de afaceri care l-au plătit cât nu a mai fost în complexuri. Adrian Niculescu şi Dumitru Ştefuţi, acţionari la Adumit şi Stefi Company, au primit fără anunţ de participare lucrări de milioane de lei noi. Ei au avut contracte babane şi când era Ciurel şef la CE Rovinari, dar mai ales când el a fost numit manager privat la CEO. „Nu am nimic de ascuns. Că fiul meu a avut o firmă în perioada când eu nu eram nimic şi părăsisem sistemul şi nu ştiam că o să mai revin vreodată şi că în timpul acesta un asociat de-al lui sau doi asociaţi au avut lucrări când eu nu eram nimic şi au avut şi după aceea când eu am devenit director nu aveam cum să ştiu atunci, nu aveam cum să prevăd. A fost o colaborare foarte scurtă şi nu ştiu dacă a fost o colaborare, dacă s-a făcut ceva pe firma aia“, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Adică nu s-a făcut nimic pe firmă, a fost o colaborare scurtă, dar se laudă în CV că a fost director la Katal Construct unde a făcut consultanţă pentru parcuri eoliene şi fotovoltaice.

Ciurel zice că nu şi-a plătit patronii

Directorul companiei, Laurenţiu Ciurel, a făcut ieri mai multe declaraţii, încercând să se apere de acuzaţia de conflict de interese. „Nu mi-au fost niciodată patroni. Am avut şi eu colaborări că trebuia să trăiesc în perioada în care am ieşit din sistemul energetic. Că am lucrat pentru regenerabile, am lucrat acolo unde am putut“, a spus Ciurel.

Directorul CE Oltenia a declarat că firma fiului, Katal Construct SRL, a avut o activitate de câteva luni, deşi din CV-ul lui reiese că a fost director acolo aproape doi ani. În 2010-2011, firma fiind înfiinţată în 2008. „Din câte am înţeles, articolul respectiv este despre o firmă a fiului meu, care a fost activă pentru o scurtă perioadă de timp, în cursul anului 2009 sau 2010, deci cu o activitate de câteva luni“, a spus Ciurel. El susţine că nu este nu este în conflict de interese, deşi Dumitru Ştefuţi de la Stefi Company şi acţionar la Katal, societatea la care Ciurel a fost director, are contracte preferenţiale la CEO. „Trebuie să menţionez că nu am avut niciodată vreun contract cu vreo companie în care să fie acţionar fiul meu. Nu am niciun fel de conflict de interese sau probleme cu acordarea contractelor, deşi Stefi Company încă are contracte cu CEO. Aş mai putea să spun că, mai mult, grosul contractelor pe care acea firmă a asociaţilor fiului meu le-a avut în minerit şi energie, au fost semnate în perioada 2009-2012, când eu nu aveam niciun fel de funcţie, când eu nici măcar nu eram în sistem“, a declarat Ciurel. „Contractele cele mai multe sunt obţinute când eu nu eram director şi nu pe firmele acelea, pe cu totul alte firme“, a mai minţit Ciurel.

Dar sunt dovezi care arată că şi Stefi Company şi Adumit Construct au avut primit contracte şi acum câteva luni. De exemplu, Adumit, deci Ştefuţi şi Niculescu, a primit în data de 4 iunie 2014 contractul pentru modernizarea staţiei de tratare condens de la blocul 4, iar Stefi Company, deci Dumitru Ştefuţi are din 20 august contractul pentru transportul cărbunelui de la mina Motru la cariera Roşiuţa. Şi acestea nu sunt singurele contracte.

Vizualizări: 477

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: