Fostul prefect Caralicea a scăpat de puşcărie

A fost nevoie de ani de zile de anchete şi procese pentru ca fostul prefect Gheorghe Caralicea Mărculescu să obţină în instanţă o decizie definitivă care să îi fie favorabilă. Curtea de Apel Craiova a decis acum să îl achite pe fostul inculpat pentru o parte din acuzaţiile formulate la adresa sa, iar pentru altele să constate pur şi simplu încetarea procesului ca urmare a prescrierii faptelor.

Instanţa de fond, Judecătoria Târgu Jiu, îl găsise oricum nevinovat pe acesta în urmă cu un an, sentinţa fiind atacată însă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, procurorii fiind convinşi că au probe pentru a dovedi vinovăţia fostului prefect.

I-au confiscat 7000 de dolari

Dosarul este cel în care în 5 aprilie 2006 Caralicea a fost reţinut pentru 24 de ore, a doua zi magistraţii neemiţând mandat de arestare preventivă pe numele său. Ancheta era condusă la acel moment de fostul prim-procuror Emil Moţa, Caralicea fiind la vremea respectivă preşedinte în funcţie al Partidului Noua Generaţie, filiala Gorj. Dosarul a fost deschis pe considerentul că, în calitate de director al Colegiului Pedagogic a eliberat zeci de certificate de psihopedagogie fără să aibă baza legală, pentru fiecare certificat fiind încasată suma de 40 de euro. Caralicea a fost acuzat că a încasat personal banii, fără să elibereze chitanţe, anchetatorii susţinând că doar Universitatea „Constantin Brâncuşi“ avea dreptul de a emite astfel de certificate. Fostul prefect a pledat tot timpul nevinovat, prezentând şi documente în acest sens.

Plimbat cu mascaţii şi încătuşat pentru a nu scăpa de sub privirea vigilentă a organelor de urmărire penală, Caralicea a obţinut de la judecători anchetarea în stare de libertate. Reţinerea pentru 24 de ore l-a costat însă funcţia în PNG, partid aflat „pe val” în acele vremuri, Gigi Becali dându-l afară pe omul său de la Gorj. Curtea de Apel Craiova l-a achitat acum de acuzaţiile formulate de Moţa împotriva sa, magistraţii dispunând totuşi confiscarea a circa 7000 de dolari, o parte din bani, 2900 de lei fiind indisponibilizaţi încă din faza de urmărire penală. Caralicea mai are de plătit 2000 de lei cheltuieli de judecată, el refuzând să facă vreun comentariu cu privire la finalitatea acestui dosar. Fostul prefect a menţionat doar că au trebuit să treacă 10 ani din viaţa sa şi să facă multe sacrificii pentru a dovedi că nu a comis faptele de care l-au acuzat procurorii.

CAZURI

În situaţia sa mai sunt şi alţi gorjeni care au avut parte de anchete similare, instrumentate tot de către Emil Moţa, chiar şi Nicolae Mischie fiind declarat nevinovat într-unul din dosarele sale. La fel au stat lucrurile şi cu Mariana Văduva, dar şi cu omul de afaceri Relu Ştefănoiu, cei din urmă deschizând procese pentru a cere daune morale statului român, Văduva având deja două sentinţe favorabile pentru despăgubiri de 50.000 de lei.

        

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: