Afacerea „cariera de granit de la Rânca“, reclamată la Bruxelles

Primarul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, se opune vehement deschiderii carierei de granit la Rânca. Acesta a mers la finele săptămânii trecute cu un memoriu la Ministerul Mediului pentru a atrage atenţia asupra investiţiei ce ar putea fi realizată la 500 metri de releu. Mihuţescu a declarat pentru Radio Infinit că în toata această afacere exista doi mari vinovaţi, primarul Pantelimon Todea din Novaci si o firma de apartament din Craiova, respectiv SC Butterfly.                                    

Constantin Mihuţescu susţine ca realizarea acestei cariere ar fi un fiasco pentru o zona turistica de perspectiva naţionala si europeana. „Daca aceasta cariera de granit s-ar deschide în zona respectiva nu numai ca turişti nu ar mai fi, ci drumul Transalpina s-ar termina, la fel si releul de televiziune. Ne-am uita cu purici pe la televizoare. Societatea care administrează situl Natura 2000, Nordul Gorjului de Est, societate comerciala de apartament din Craiova, SC Butterfly, care nu are nici în clin, nici în mâneca cu mediul s-a grăbit sa îi dea un aviz de principiu acestei societati care vrea a deschidă cariera”, spune Constantin Mihutescu. Întreaga Asociatie a Comunelor de sub Munte, care este inclusa în Natura 2000, este împotriva acestei cariere. „Noi am depus la Ministerul Mediului în numele Asociaţiei Comunelor de sub Munte documentaţia pentru administrarea acestei zone. Cred ca ar fi bine ca autorităţile judeţene sa ne susţină la nivel de Instituţie a Prefectului, Consiliu Judetean, Garda de Mediu si nu în ultimul rând parlamentarii de Gorj, cu care as vrea sa am o întâlnire pe aceasta temă”, relatează primarul Mihuţescu.

Reclamaţii la Bruxelles

Plângerile vor merge până la Bruxelles daca demersurile vor continua. „O sa mergem până la Comisia Europeana de Mediu din Bruxelles. Nu se poate ca o firma de apartament cu o domnisoara care habar n-are ce e aia protectia mediului sa îsi bata joc de toate autoritatile din zona. O fi dumneaei pila lui Liviu Mihai, care a fost guvernatorul Deltei, dar nici noi nu suportam sa vina altii sa ne faca ordine si disciplina la noi acasa. Probabil ca acolo a mirosit a ceva si s-a grabit repede sa dea acel aviz de principiu pentru deschiderea acestei cariere”, afirma Mihutescu.

ACUZE

În acelasi context, primarul din Baia de Fier îl acuza pe primarul din Novaci ca este împotriva dezvoltării zonei turistice. „Cred ca împotriva dezvoltării zonei turistice este Primăria Novaci prin persoana primarului Pantelimon Todea, cel care a emis certificatul de urbanism pentru emiterea celorlalte avize pentru aceasta cariera. Totul a plecat de la emiterea certificatului de urbanism de Primaria Novaci”, mai sustine Mihutescu. Primarul Todea nu a putut fi contactat pentru a răspunde acuzaţiilor.

Vizualizări: 193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: