Funcţionarii de la Şomaj află luni dacă vor fi arestaţi

Tribunalul Gorj va analiza luni, 23 ianuarie, solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru privind arestarea a cinci foşti sau actuali funcţionari ai Agenţiei de Şomaj. Prima instanţă a decis anchetarea sub control judiciar a celor acuzaţi că au falsificat 140 de dosare de şomaj, pentru a-şi însuşi banii, dar procurorul a făcut recurs. Cei cinci sunt: Ion Tîrlea, Diana Albici, Daniel Merfu, Agneta Neagotă, Nicoleta Bobic.

Trei dintre persoanele cercetate în dosarul privind întocmirea în fals a 140 de dosare de șomaj sunt încă funcționari în cadrul AJOFM Gorj. Este vorba de Marius Merfu, Diana Albici și Ion Tîrlea. Primii doi prestează activitate la sediul agenției de la Motru, unitate care după reținerea lor a fost închisă și sigilată. Cei din conducerea AJOFM Gorj spun că activitatea va fi reluată la Motru începând cu data de 25 ianuarie. Tîrlea este șef Serviciul Buget la sediul principal al agenţiei.
Cei cinci au fost puşi de magistrații din Motru sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. În această perioadă nu au voie să comunice între ei. Vor reveni totuşi la muncă, iar mutarea lor de la un sediu la altul va fi o sarcină grea de îndeplinit pentru responsabilii din agenţie, care trebuie să ţină cont că aceştia nu trebuie să se intersecteze pe perioada controlului judiciar. "Am decis că miercuri cineva va asigura sediul de la Motru. O să găsim o soluţie pentru colegii noștri care nu au voie să intre în contact unii cu alții. Oricum cineva va fi acolo până îi reorganizăm", a declarat Ana Maria Niculescu, directorul adjunct al AJOFM Gorj.
Cele cinci persoane sunt cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică, fals informatic și abuz în serviciu. Anchetatorii îi suspectează că în perioada 2002-2012 aceștia au întocmit în fals o mulțime de dosare de șomaj pentru a obține sume importante de bani. Dosarul este în anchetă de mai mulţi ani, nefiind clar de ce se cere arestarea preventivă acum.
Prejudiciul cauzat bugetului asigurărilor de șomaj se ridică la aproape o jumătate de milion de lei. Ancheta a fost demarată în 2012 după ce un alt angajat al agenției, care a fost părtaș la acest tun, Damian Horcea, și-a luat viața, rușinat fiind de cea ce făcuse. Ion Țîrlea era la acea vreme director.

Vizualizări: 1,224

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: