GAFĂ: Ponta crede că elevii fără manuale au tablete

Împărăteasa Maria Antoaneta a intrat în istoria Franţei spunând despre parizienii înfometaţi şi revoltaţi: „dacă nu au pâine, să mănânce cozonac”. Câteva secole mai târziu, Victor Ponta, premierul României, nu vede o problemă în faptul că pentru prima dată de zeci de ani, elevii de clasa I au început şcoala fără manuale. „Dacă nu au manuale, să intre pe tablete”, aşa s-ar putea traduce cele spuse de Ponta la început de an şcolar, la Târgu Jiu. „Nu știu dacă maie vreun copil, chiar și de clasa I, care să nu știe să umble pe computer, să nu aibă telefoncu Internet”, a spus Ponta. O gafă de proporţii, câtă vreme sunt copii care trăiesc într-o sărăcie lucie şi care nici măcar nu au auzit de tablete.

Elevii claselor I şi a II-a din judeţul Gorj, la fel ca şi restul elevilor de aceeaşi vârstă din ţară, au început ieri anul şcolar fără manuale. Asta pentru că licitaţia a fost contestată, iar procedurile sunt de durată. În loc să îşi asume situaţia, Ponta a acuzat ieri opoziţia şi presa că fac un caz din asta doar pentru că sunt plătiţi de edituri, deoarece pentru elevi nu este o problemă, câtă vreme pot accesa manualele de pe tablete, telefoane mobile sau calculatoare.

Iată cum a explicat premierul faptul că elevii au început anul şcolar fără manuale. "Noi am luat decizia de a veni în secolul XXI cu manualele, de a trece la digitalizare. O astfel de reformă deranjează multe interese, unii o să piardă bani și au contestat reforma. Au sprijinitori în politică și în mass-media, că cine are bani are și sprijinitori de cumpărat. Nu știu dacă mai e vreun copil, chiar și de clasa I, care să nu știe să umble pe computer, să nu aibă telefon cu Internet. Nu putem rămâne cu manuale vechi din cauza celor care au bani să cumpere politicieni. Îmi pare rău că au blocat clasa I, dar școala românească are nevoie de o reformă", a declarat Victor Ponta la Târgu Jiu.

Sărăcia, cauza abandonului şcolar

Studiile arată că în România zeci de mii de elevi abandonează şcoala în fiecare an din cauza sărăciei, iar sute de mii de copii de vârstă şcolară nu au mers niciodată la şcoală. Şi nu pentru că ar avea acasă un computer conectat la internet şi sunt autodidacţi. Dintre cei peste 2,5 milioane de copii care au început şcoala, aproximativ 67.000 vor abandona cursurile până la sfârşitul anului şcolar 2014 – 2015, după cum arată un studiu realizat de organizaţia „Salvaţi copiii”, îngroşând astfel rândurile celor peste 260.000 de copii de vârstă şcolară care n-au frecventat niciodată vreo formă de învăţământ.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: