GAL Rovine, mort din faşă. Asociaţia de la Turceni "i-a suflat" localităţile

Grupul de Acţiune Locală (GAL) Rovine, care urma să aibă nucleul în oraşul Rovinari şi în jurul căruia s-a creat un întreg scandal, nu va mai fi înfiinţat. Toate localităţile care urmau să facă parte din această asociaţie au aderat la grupul veteran de la Turceni, care cuprinde acum nu mai puțin de 18 localităţi. Inclusiv Rovinari a aderat la această asociaţie.

Câteva localităţi care au continuitate teritorială intenţionau să înfiinţeze Grupul de Acţiune Locală Rovine, fiind toate învecinate orașului Rovinari. În urmă cu câteva săptămâni s-a iscat un scandal monstru când comuna Dragotești a ieșit din asociația înființată de câțiva ani la Turceni, lucru ce a condus la pierderea finanțării, de 13.500 de euro, obținută până atunci pentru realizarea strategiei de dezvoltare a localităților respective. Recent, aceste localități învecinate Rovinariului, dar și orașul, au aderat la grupul de acțiune locală de la Turceni. "În acest moment sunt 18 localități care au dat hotărâre de Consiliu ca să facă parte din Asociația Grup de Acțiune Locală Sudul Gorjului, așa se numește asociația pe care am înființat-o noi, în care am fost 9 localități la început. Au venit recent: Glogova, Drăguțești, Ciuperceni, Teleşti, Fărcășești, Mătăsari, Rovinari și Cătunele, care nu a dat deocamdată hotărâre de Consiliu Local. Singura problemă ar fi, dacă nu vine Cătunele, nu poate să intre Rovinari, pentru că, fără această localitate, populaţia celor două oraşe depăşeşte 25% din tot GAL și nu este voie", a declarat Ion Iordache, președintele Asociația Grup de Acțiune Locală Sudul Gorjului.
Autoritățile locale din Rovinari au dat încă de săptămâna trecută hotărâre de Consiliu Local pentru ca orașul să adere la asociația de la Turceni. "Am aprobat în Consiliul Local aderarea la grupul de Acțiune Locală Sudul Gorjului. Noi nu am făcut parte din niciun GAL. S-a renunțat la GAL Rovine. Proiectul a fost inițiat de un consilier PRM", a daclarat Claudiu Vodislav, primarul orașului Rovinari.
Problema la care făcea referire președintele asociației de la Turceni referitoare la aderarea orașului Rovinari a fost rezolvată. Autoritățile locale din Cătunele au anulat hotărârea prin care comuna a aderat la grupul de acțiune locală din Mehedinți și a dat o altă hotărâre prin care a aderat la GAL de la Turceni. Ședința Consiliului Local a avut loc luni, 4 aprilie. "M-am retras din GAL Mehedinți și am intrat în GAL Sudul Gorjului. Nu putea intra Rovinari dacă nu intra comuna Cătunele. Avem astăzi ședință de Consiliu Local de ieșire din Mehedinți și de aderare în GAL de la Turceni", a explicat luni Florinel Țuilă, primarul comunei Cătunele.
Prin aderarea la astfel de asociații, localitățile care fac parte din aceste grupuri pot obține fonduri europene nerambursabile, atât administrațiile locale, dar mai ales agenții economici de pe raza unităților administrativ teritoriale.

Vizualizări: 748

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: