Ce spun statisticile despre femeile din Gorj

Cel mai mare decalaj salariale între femei și bărbați sunt în județul Gorj, arată datele Institutului Național de Statistică. Procentul în defavoarea femeilor este de 33%.

Potrivit datelor interpetate de deputata Andreea Paul, România este una dintre țările europene cu cele mai mici salarii.  Femeile sunt mai slab remunerate decât bărbații în majoritatea activităților economice, dar și mărimea întreprinderii este direct proportională cu mărimea salariului mediu. Cele mai mici câștiguri salariale au fost realizate de femeile active în firmele din sectorul privat cu mai puțin de 50 de salariați, iar la polul opus, cele mai mari câștiguri salariale au fost obținute de bărbații din întreprinderile de stat cu peste 250 de salariați, conform ultimelor date oficiale disponibile la INS.

În Uniunea Europeană, salariul mediu al femeilor este cu 8% mai mic decât în cazul bărbaților în România, decalaj care s-a înjumătățit față de cel înregistrat cu un deceniu în urmă. Pe de o parte, sunt județe unde aceste diferențe salariale de gen depășesc dublul mediei naționale. Cele mai mari decalaje salariale în defavoarea femeilor sunt în Gorj (33%), Tulcea (25), Ilfov (22%), Prahova (20), Teleorman (18), Olt (18) și Constanta (17). În câteva județe femeile câștigă salarii mai mari în medie decât bărbații. Este vorba de Botoșani (8,7%), Vaslui (8%), Suceava (7,6%), Neamț (7.4), Satu Mare (3,3), Covasna și Vrancea (0,8% în fiecare).

Vizualizări: 899

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: