Gârbaciu face festival naţional de doine la Târgu Jiu

Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu, are de gând să organizeze primul festival de talie naţională chiar în oraşul lui Brâncuşi. Festivalul este unul închinat doinei tradiţionale româneşti şi se va ţine probabil la Curtişoara, în Muzeul Satului. Gârbaciu trebuie însă să-l convingă pe preşedintele Consiliului Judeţean Gorj Ion Călinoiu în ceea ce priveşte finanţarea.

 „De anul viitor am de gând să creez un eveniment cultural cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Muzeului Judeţean, la Curtişoara, vom organiza un festival al doinei care o să se numească „Festivalul Naţional al Doinei”. Este prima acţiune de genul acesta din ţară şi ar fi spectaculos să fie chiar la Târgu Jiu”, a declarat Viorel Gârbaciu.

 „O să încerc să-l conving pe şeful nostru, Ion Călinoiu, să dăm drumul chiar de anul acesta a primei ediţii, ediţia-pilot ca să nu ne-o ia nimeni înainte”, a declarat Viorel Gârbaciu.

Ideea demarării unui astfel de proiect a venit ca urmare a faptului că doina românească a fost introdusă anul trecut în patrimoniul UNESCO, dar şi pentru faptul că nu există în România niciun festival dedicat doar doinei româneşti. „Îl vom crea aici cu sprijinul unor instituţii de elită cum este Fundaţia Euro-Culturală a lui Dan Cipariu. Dat fiind faptul că ne dorim să fie un festival naţional sperăm să avem şi finanţare naţională.

Directorul Şcolii Populare de Artă nu a uitat să îi aducă un omagiu şi celui care a fost Gelu Albici, profesor de muzică al instituţiei şi care a încetat din viaţă cu câteva zile în urmă. „Obişnuiesc să spun că Gelu Albici este legenda vie a muzicii uşoare târgujiene, un om extraordinar, care avea propria lui lume. Sunt convins că am pierdut un prieten drag”, a precizat Viorel Gârbaciu.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: