Ultima şedinţă AGA înainte de înfiinţarea Electra

Membrii adunărilor generale ale acţionarilor din entităţile ce vor compune viitoarea companie Electra vor avea azi o ultimă întâlnire înainte ca noul producător de energie să intre efectiv pe piaţă. Între timp, şi liderul sindical Constantin Creţan a anunţat că a contestat înfiinţarea Electra, Marin Condescu dând însă asigurări că nimic nu mai poate schimba lucrurile în defavoarea noii companii.

Electra ar urma să devină o entitate funcţională de la începutul lunii viitoare, conform tuturor declaraţiilor oficiale făcute până acum de factorii responsabili în domeniu. Ca o dovadă în acest sens, membrii adunărilor generale ale acţionarilor din toate unităţile ce vor compune viitoarea companie se întâlnesc azi în şedinţe separate pentru a-şi lua adio unii de la alţii. Şedinţele se ţin la Bucureşti şi sunt mai mult festive, pentru a marca momentul în care s-a ajuns cu înfiinţarea noii companii. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexurile Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, precum şi Nuclearelectrica şi Hidroelectrica se vor regăsi de luna viitoare în noua structură, o structură însă pe care liderul sindical Constantin Creţan o contestă. Acesta spune că Federaţia Naţională a Muncii pe care o conduce a depus contestaţii la Registrul Comerţului, nefiind singura structură sindicală care se opune înfiinţării noii companii.

„Am atacat decizia de înfiinţare a Electra la Registrul Comerţului şi, sigur, că de aici se va ajunge la instanţă, unde procesele pot dura şi doi ani de acum încolo. Aşa că Electra nu are cum să fie funcţională de la 1 Iulie. Principala problemă care ne nemulţumeşte pe noi o reprezintă diferenţele de salarii între minerii aceluiaşi angajator. Luni voi merge şi la directorul general Tiberiu Trotea pentru a-i depune ţi dumnealui documentaţia noastră şi pentru a-i da material de studiu. Nu putem salva nişte companii falite de la înec în defavoarea unora care merg bine. Nici SNLO şi nici Compania Huilei nu sunt viabile pentru că modernizarea lor presupune bani care nu există, nu improvizaţii de moment, aşa cum e această Electra sau Hidroenergetica, cealaltă companie”, spune Creţan.

„Nu e nicio problemă”

De cealaltă parte, Marin Condescu e convins în continuare că Electra va lua naştere de la 1 iulie, liderul sindical militând de peste un deceniu pentru o asemenea structură. El nu crede că există vreun impediment serios la ora actuală care să nu permită funcţionarea noii companii de la începutul lunii viitoare. În privinţa demersului făcut de Creţan, dar şi de alte sindicate care se opun înfiinţării Electra, Condescu găseşte binevenite astfel de acţiuni pe considerentul că, astfel, întregul proces devine mai mult decât transparent.

„Nu e de lăudat ceea ce fac ei pentru că e în defavoarea oamenilor. E o prostie să conteşti un lucru care ştii clar că e singura ta soluţie de a te menţine pe piaţă. Creţan şi alţii ca el se plângeau până acum că nu sunt sediile la Gorj, uite că facem patru sucursale în judeţ, iar ei nu mai aveau ce să critice. Acum au trecut de faza asta şi sunt la cea de contestaţii. Nu e nicio problemă. Ei sunt interesaţi doar să conteste, dar asta nu face decât să transforme înfiinţarea Electra într-un proces extrem de transparent, ceea ce e bine până la urmă. Noi negociem şi contractul colectiv de muncă, nu avem treabă de ce spune unul sau altul, din contră, îi lăsăm pe toţi să îşi arate limitele. Oricum mi se pare o prostie să te lauzi că ai contestat aşa ceva. Fiecare îşi poartă crucea, noi pe drumul nostru, ei pe al lor. Eu oricum sunt convins că vor mai găsi motive de contestaţie şi de acum încolo, aşa că, repet, nu e nicio problemă, lucrurile evoluează pe făgaşul lor normal”, declară Condescu.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: