Gârbaciu: Un an nesperat de bun pentru Şcoala Populară de Arte

2009, anul în care criza economică şi-a făcut de cap cum a vrut ea, se apropie vertiginos de sfârşit. Instituţiile gorjene se află la ceas de bilanţ şi pot spune în ce măsură au reuşit să-şi atingă obiectivele prevăzute la începutul anului. Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, spune că este mulţumit de realizările avute până în prezent şi că 2009 a fost nesperat de bun, faţă de aşteptările iniţiale.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre cursanţii din acest an. Aţi înregistrat o scădere sau numărul lor s-a menţinut constant?

Viorel Gârbaciu: Ne-am bucurat să constatăm că tinerii rămân pasionaţi de dezvoltarea laturii artistice. Într-adevăr, ne aşteptam ca problemele economice să se reflecte şi în scăderea numărului de elevi. Însă faptul că am menţinut taxele la acelaşi nivel, spre deosebire de alţi şcoli din ţară, ne-a ajutat să ne menţinem elevii aproape. La noi taxa nu depăşeşte 100 de euro şi se poate plăti în trei rate. De asemenea, ne-a fost de un real ajutor politica agresivă de marketing din acest an.

Reporter: Câţi absolvenţi aţi avut în ultima vreme?

Viorel Gârbaciu: Am avut 1460 de absolvenţi, de la toate cele 32 de secţii externe. Putem spune că există şi tineri gorjeni pasionaţi de meşteşugurile populare, aşa că au fost destui şi cei care s-au înscris la cursurile pentru meseriile tradiţionale.

Reporter: Acum este o perioadă destul de încărcată pentru instituţia dvs., nu?

Viorel Gârbaciu: Da, dar foarte frumoasă, pentru că în fiecare an, grupuri de colindători de la Şcoala Populară de Arte şi de la Ansamblul „Maria Lătăreţu” merg pe la instituţiile din judeţ să prezinte un program artistic specific Sărbătorilor şi să facă tuturor urări de bine.

Reporter: Ce s-a întâmplat cu Teatrul de păpuşi „Pinocchio”. Aţi reuşit să găsiţi un sediu?

Viorel Gârbaciu: Am primit un sediu de la Primărie în cadrul Teatrului de Vară, încă de acum 2 luni. Degeaba însă, pentru că membrii partidului politic care au activat înainte acolo nu au eliberat nici acum spaţiul. Tot aşteptăm să-şi ia odată lucrurile şi să nu ne mai încurce, pentru că oricum contractul lor s-a terminat.

Reporter: Şi cum aţi reuşit atunci să vă desfăşuraţi activitatea?

Viorel Gârbaciu: Am vrut să facem o premieră la începutul lunii noiembrie, însă am renunţat pentru că nu aveam unde să repetăm. Obiectele de decor le ţinem înghesuite pe unde apucăm, prin săli sau prin remorca microbuzului.

Reporter: În condiţiile în care nu puteţi pregăti spectacole noi, daţi reprezentaţii tot cu cele vechi?

Viorel Gârbaciu: Da, mai dăm spectacole prin şcoli şi grădiniţe. Reprezentaţiile Teatrului de  Păpuşi îi încântă de fiecare dată pe copiii din toate colţurile judeţului.

Reporter: Dar anul trecut aveaţi spaţiu pentru trupa de teatru?

Viorel Gârbaciu: În 2008, închiriasem un spaţiu la Casa Armatei, pentru care plăteam 1000 lei lunar. Cei de la Primărie ne-au promis şi acum că în cel mai scurt timp, membrii Partidului Naţional Democratic Creştin, condus de domnul Vodă, îşi vor lua lucrurile şi vor elibera spaţiul. Cred că respectivii politicieni sunt foarte nostalgici, de vreme ce nu se îndură să plece de-acolo. Atitudinea lor ne împiedică însă pe noi să ne ocupăm de activităţile culturale pe care le avem planificate.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: