Gazonul de pe „Ion Oblemenco”va costa dublu

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a anunțat că lucrările pentru înlocuirea gazonului de pe „Ion Oblemeno” cu unul mixt vor demara săptămâna aceasta. Edilul admite că noul gazon va costa mai mult decât suma cu care va contribui Primăria, suma fiind  de aproximativ 300 000 de euro, restul costurilor fiind suportate de către constructor.

Suporterii Craiovei se pot bucura  că lucrările de înlocuire a gazonului de pe „Ion Oblemenco” ar putea începe chiar săptămâna aceasta. Vestea proastă pentru autorităţi sunt  costurile pentru noua suprafață de joc, una mixtă, care sunt mult mai mari de 300.000 de euro, cât s-a anunțat inițial. „Avem ceea ce ne-am dorit, gazonul care e cel mai scump la ora asta, avem lângă noi constructorul, care-și asumă toate lucrările și nu pierdem garanția stadionului, și mai mult decât atât, vom fi prezenți pe stadion din momentul în care va fi decopertat gazonul și până se va finaliza. Nu vom sta deoparte, să nu știm ce se întâmplă acolo”, a spus miercuri primarul Craiovei, Mihail Genoiu.  Edilul a mai spus că nu ştie exact costul total al lucrării:  „Nu avem informații cu privire la costul total al proiectului, certă este cofinanțarea noastră de 297.500 euro, suma este cu TVA. Dar noi vom primi facturi, situația lucrărilor și vom vedea toate sumele investite. Dar eu cred că sumele sunt mult mai mari decât dublul valorii pe care o cofinanţăm noi"”. Conform gsp.ro prețul e chiar mai mare decât s-a estimat, peste 600.000 de euro, diferenţa fiind suportată de către constructor.

Primul gazon de acest fel din România trebuia să fie montat pe Cluj Arena, dar s-a renunțat la idee. Prețul anunțat în iarnă de ardeleni era  între 500.000 și un milion de euro.

Specialiştii au explicat că sunt două variante de gazon hibrid. Unul constă dintr-o mochetă de gazon artificial pe care se seamănă semințe de iarbă naturală și costă în jurul a 400.000 de euro. Celălalt e un covor de gazon natural în care, cu ajutorul unui utilaj special, se inserează fire artificiale. Acesta face 500.000 de euro.


Suprafeţele de iarbă pe nisip cum sunt cele moderne de pe mai toate stadioanele  noi sunt  şi destul de pretenţioase. La Craiova gazonul a devenit impracticabil după doar un an de exploatare şi, atenţie,a fost folosit de o singură echipă. În cazul Arenei Naţionale e de înţeles schimbarea mai des a gazonului pentru că acolo au avut loc şi meciuri ale echipei naţionale dar şi ale  FCSB.


În acelaşi context, nu se ştie cât va rezista gazonul de la Târgu Jiu dacă pe acesta vor evolua 3 sau 4 echipe pentru că pe nici un nou stadion de acest gen din România nu au evoluat nici măcar două echipe în mod constant. Cert este că în acest caz nu mai poate fi vorba de garanţie din partea constructorului stadionului, pentru că terenul de joc a fost amenajat de către clubul Pandurii care a suportat toate costurile. Dacă se va deteriora gazonul acesta va trebui refăcut însă de către Primăria Târgu Jiu dacă va aproba  ca pe gazon să joace mai mult de o echipă. 

Vizualizări: 1,483

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: