Generaţia fără bac ar putea rămâne fără indemnizaţie de şomaj

Cei peste trei mii de elevi din Gorj respinşi la sesiunea de bacalaureat din acest an riscă să nu primească indemnizaţie de şomaj. Statul nu are bani suficienţi pentru a suporta acest sprijin, bugetul alocat la nivel naţional fiind de circa 19 milioane de euro, bani din care trebuie să asigure şi sprijinul absolvenţilor de studii superioare, dar şi a celor care au luat bacalaureatul şi nu doresc să urmeze cursurile universitare.

Reprezentanţii Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj se aşteaptă la o creştere a şomerilor la nivelul judeţului ca urmare a numărului mare de elevi care nu au reuşit să promoveze bacalaureatul din acest an. Din cei peste 5000 de absolvenţi de liceu care au finalizat studiile, doar 1800 au reuşit să promoveze examenul final. Mare parte dintre aceştia vor îngroşa numărul şomerilor.

Primele solicitări au sosit la AJOFM Gorj. „Au început să vină, să întrebe ce documente le trebuie. Chiar cineva mă întreba dacă primesc şomaj dacă au doar adeverinţă că au făcut un liceu, le-am zis că da, şi că pot să se prezinte. Ne aşteptăm să vină tot mai mulţi în această perioadă pentru a depune documentele, poate îşi mai găsesc şi de lucru, evident că dacă nu găsesc alternativa este şomajul. În privinţa fondurilor nu am avut probleme până acum”, a declarat Maria Danciu, directorul executiv adjunct al AJOFM Gorj.

CONDIŢII

Dacă vor să intre în şomaj, absolvenţii de liceu au la dispoziţie, începând cu data de 9 iulie, atunci când se finalizează contestaţiile la bacalaureat, o perioadă de 60 de zile pentru a-şi căuta de lucru.  Dacă nu găsesc au dreptul să primească un ajutor de şomaj în cuantum de 250 de lei pe lună timp de şase luni. Actele necesare sunt: adeverinţă de finalizare a studiilor liceale, adeverinţă medicală, buletinul, certificat de naştere, certificate de căsătorie (dacă este cazul).

ŞOMERI

La ora actuală Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj are în baza de date aproximativ 10.000 de şomeri iar numărul lor este într-o continuă creştere. În curând vor intra în şomaj şi câteva sute de studenţi care termină facultatea, şi ca în fiecare an nu-şi găsesc slujbe.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: