Nume mari din folclorul românesc, la Simpozionul ”Maria Lătăreţu”

Sala Maură a Instituţiei Prefectului a găzduit ieri simpozionul ce a omagiat 100 de ani de la naşterea Privighetorii Gorjului. Prilejul a reunit la Târgu Jiu nume mari din folclorul naţional care au avut numai cuvinte de laudă la adresa artistei. Printre aceştia Cornelia şi Lupu Rednic, Ştefania Rareş, Polina Manoilă dar şi cunoscuţi realizatori de emisiuni folclorice ca Elise Stan, Gabriela Rusu Păsărin şi Marioara Murărescu. Toţi artiştii au fost întâmpinaţi de autorităţile locale şi judeţene dar şi de organizatorii festivalului.

Organizatorii Festivalului ”Maria Lătărețu” au făcut ieri tot posibilul să șteargă amintirea urâtă ce a pricinuit-o postul Etno Tv asupra evenimentului. La simpozionul organizat în memoria artistei s-au adus omagii carierei sale în muzica populară și s-au depănat amintiri. ”Mă consider una din urmașii Mariei Lătărețu, am 50 de ani de cântec popular, profesional mă consider împlinită pentru că am slujit cântecul popular așa cum a făcut-o privighetoarea noastră Maria Lătărețu”, a declarat Polina Manoilă, interpretă de muzică populară.

Cornelia și Lupu Rednic: ”Ne place la Târgu Jiu”

Autorităţile locale şi judeţene au fost cele care au întâmpinat oaspeţii de renume din muzica populară românească precum Cornelia şi Lupu Rednic, Ştefania Rareş, Marioara Murărescu. ”Suntem onoraţi că am fost invitaţi pentru a treia oară la acest mare festival, cel mai mare aş putea spune. Ne place la Târgu Jiu, ne bucurăm că suntem aici în judeţul unei artiste cum a fost draga noastră interpretă Maria Lătărețu”, au declarat Cornelia şi Lupu Rednic. Interpreta Ştefania Rareş a fost cea care și-a adus aminte de debutul ei în muzică. ”Maria Lătăreţu a fost un exemplu pentru mine, am iubit-o foarte tare şi a fost singura olteancă căreia nu a îndrăznit nimeni niciodată să-i fure cântecele”, a declarat Ştefania Rareş.

INTERPREŢI

Toți artiștii consacrați ai României au urcat aseară pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor într-un spectacol uimitor în memoria Mariei Lătărețu. Printre aceștia amintim pe Maria Ciobanu, Lucreția Ciobanu, Elena Merișoreanu, Gheorghe Roșoga, Floarea Calotă și Aneta Stan. Deși își confirmaseră prezența, Laura Lavric, Mariana Ionescu Căpitănescu și Niculina Stoican nu au mai ajuns la festival.

Vizualizări: 209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: