La Dăneşti, porcii „merg“ la şcoala!

Pe vremuri, în satele din Gorj circula o vorbă prin care, de Crăciun, când se tăiau porcii, elevii mai mici erau sfătuiţi, în glumă, să ia o bucată de şorici cu ei în ghiozdan şi să ungă colţul şcolii pentru ca, astfel, clădirea să fie „mâncată” de câini.

Vorbele bătrânilor aproape au devenit realitate acum la doi paşi de Târgu Jiu, în satul Trocani, unde nu câinii, ci chiar porcii sunt la un pas de a muşca, la propriu, dintr-o clădire care odinioară era şcoala satului şi mândria localnicilor. Unitatea de învăţământ a fost închisă pe bună dreptate, din lipsă de elevi, anul acesta mai fiind doar doi preşcolari care ar fi trebuit să înveţe aici.

Micuţii au devenit navetişti, iar şcoala a fost lăsată în „grija” autorităţilor locale, ieri, dar şi în alte zile nişte porci putând fi văzuţi cum îşi făceau siesta în curtea fostei unităţi de învăţământ. Cum lângă şcoală era şi nişte dovleci sparţi, era evident că animalele aveau un stăpân care le hrănea acolo. În tihnă, suinele se plimbau prin curtea şcolii precum elevii odinioară, iar atunci când îi mânca pielea se scărpinau de un colţ al clădirii precum câinii care ar fi trebuit să „muşte” din locurile pe care încă nu le-a uns nimeni cu untură…

Şeful din localitate recunoaşte, dar…

Ultimul dascăl de aici, Grigore Holdon, nu stă departe de fosta unitate şcolară. Priveşte cu amar la cum se degradează clădirea, deşi spune că dorea să amenajeze aici un muzeu. „Totul este în interior conservat foarte bine, în ciuda aspectului degradat ce se vede din afară. Există o catedră veche de o sută de ani, bănci la fel de bune pentru a fi conservate, se poate face ceva din acel loc, dar nu există un interes prea mare pentru a duce la bun sfârşit acest proiect”, spune fostul învăţător.

Primarul din Dăneşti, Emil Rusu, spune că ştie situaţia existentă la şcoala din Trocani şi precizează că ştie ai cui sunt porcii care „merg” la şcoală. Edilul are o explicaţie şi pentru prezenţa animalelor în curtea fostei unităţi de învăţământ, asta în timp ce recunoaşte că Primăria are responsabilitatea pentru administrarea clădirii. „Este o problemă acolo cu terenul pentru că suprafaţa pe care nu se află şcoala a fost revendicată de către un vecin. Acesta a şi câştigat la instanţă, deşi nu are decizie definitivă. I-am cerut să nu mai lase animalele libere acolo, o să merg şi zilele acestea să mai am o discuţie cu dumnealor. Eu am fost şi săptămâna trecută, dar am găsit doar o bătrână, căreia i-am pus în vedere să nu mai lase animalele libere, dar se pare că am vorbit degeaba”, menţionează edilul, asta în timp ce prin sat oamenii se uită cu amărăciune la cum se degradează o clădire în care şi ei au învăţat carte.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: