Gerea: Ponta a cerut să facem „lumină“ la CE Oltenia

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat într-o intervenţie la B1 TV că a verificat, prin Corpul de control, contractul prin care 1,2 milioane de tone de cărbune sunt vândute sub costul de producţie către o firmă intermediară, care mai departe exportă în Serbia cu 35 de euro. El a spus că raportul de la CEO a fost înaintat la DIICOT şi DNA. Redăm mai departe întrebările puse de jurnalistul Silviu Mânăstire şi răspunsurile date de ministrul Gerea.

Reporter: Vine o societate înfiinţată acum două luni, preia o cantitate de 1,2 milioane de tone de cărbune şi-l vinde în Serbia. Nu poate statutul român să-şi vândă lignitul, trebuie să-l vândă prin intermediari?

Andrei Gerea: Statul nu mai vinde direct de multă vreme. Nu este rău că se găsesc intermediari dornici şi capabili să facă activitate comercială din care să beneficieze şi statul român, şi companiile. Problema se pune dacă această activitate de intermediere este corectă, legală şi în folosul tuturor sau în folosul unora. De aici lucrurile încep să se detalieze.  Noi am fost informaţi cu privire la cest contract.

Rep.: Cărbunele se vinde prin interpuşi sub preţul de cost din BVC-ul companiei. Ştiţi ceva de genul acesta?

A.G.: Lucrurile sunt foarte clare, noi am aflat la rândul nostru cu ceva de timp în urmă despre acest contract şi în mod firesc prima mea reacţie a fost să declanşez un control la Complexul Oltenia, control care s-a şi finalizat de altfel şi ale cărui concluzii au fost înaintate către organele în drept să continue ancheta.

Rep.: Ce înseamnă organele în drept, domnule ministru?

A.G.: Noi am primit din partea Corpului de Control recomandarea de a înainta rezultatul controlului către DNA, DIICOT, lucru pe care noi l-am aprobat.

Rep.: În ceea ce-l priveşte pe Laurenţiu Ciurel aţi luat o măsură sau este o decizie mai complicată?

A.G.: Nu este o decizie mai complicată sub nicio formă. (...) Ideea este că nimeni nu a intervenit şi cu atât mai puţin premierul Victor Ponta în vreun fel de a-i ţine partea lui Laurenţiu Ciurel sau altcuiva de la Complexul Oltenia. Singurul lucru pe care l-am auzit din partea dumnealui a fost într-adevăr să facem lumină acolo şi să vedem ce s-a întâmplat. Pentru că nu este normal şi vreau să spun că e adevărat, trebuie mai întâi să vedem rezultatele anchetei, lucrurile se vor dezvolta din punctul meu de vedere. Mai este necesară o dezvoltare şi pe zona ANAF şi să mergem în Serbia. Lucrurile sunt departe de a fi clarificate în acest moment. Mă interesează să văd clar care a fost marja de câştig a firmei care a făcut această intermediere, ce bani s-au mai dat dacă s-au mai dat pe zona de transport pentru că şi aici se mai puteau căpuşa nişte bani.

Rep.: Cărbunele a ajuns în Serbia cu 35 de euro pe tonă şi era cumpărat cu 13 euro pe tonă.

A.G.: Da, exact. (...) Mai am un singur lucru de spus: dacă această companie a suferit pierderi în 2014 şi s-a întâmplat  să se facă un contract care a produs la rândul său pierdere companiei acest lucru mi se pare de-a dreptul odios, de neacceptat.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: