Germania va bloca accesul României în spaţiul Schengen

Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Afirmaţia vine la o zi după ce ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, dar şi premierul Ponta au afirmat că România va scoate din lista de priorităţi aderarea, dacă în martie va avea parte de o nouă amânare. Liderii PD-L nu au pierdut prilejul de a lansa noi atacuri politice la adresa guvernării USL.

Hans-Peter Friedrich (CSU) doreşte împiedicarea unei aderări rapide a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen şi ridicarea controalelor de graniţă pentru cetăţenii acestora. Dacă în urma votului din cadrului reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (Consiliul JAI - n.r.) ambele ţări vor fi admise, "intrarea acestora va fi împiedicată prin veto-ul german", a declarat Friedrich în interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat apărut duminică în pagina online a Rheinische Post. "Chiar şi considerarea aderării parţiale, adică intrarea cu aeroporturile şi porturile maritime, este scoasă de la masa discuţiilor", a completat ministrul german. "Extinderea spaţiului Schengen va fi acceptată de către cetăţenii noştri numai în condiţiile în care sunt asigurate premisele de bază", a spus Friedrich. "În momentul de faţă nu este cazul", a adăugat el.

În plus, potrivit Rheinische Post, Friedrich a anunţat şi măsuri împotriva aşa-zisei imigraţii a sărăciei. Cei care vin să "încaseze beneficiile sociale şi abuzează de dreptul la liberă circulaţie" vor trebui "împiedicaţi să facă asta cu măsuri eficiente", a spus Friedrich.

Rheinische Post mai arată că România şi Bulgaria fac parte din anul 2007 din Uniunea Europeană, dar având în vedere deficienţele în sistemul judiciar, în lupta anticorupţie şi a crimei organizate, a fost instituit un mecanism de cooperare şi verificare unic până acum în UE, care impune ambelor ţări îndeplinirea unor cerinţe stricte. Comisia Europeană a constatat în ultima perioadă lipsa de progres în aceste domenii a Sofiei şi Bucureştiului, mai adaugă publicaţia germană.

Ponta: Schengen nu va mai fi o prioritate pentru guvern

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta "credibilitatea procesului", iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.

Punctul de vedere al ministrului de Externe a fost susţinut şi de premierul Ponta. "Ministrul de Externe, domnul Corlăţean, nu a vorbit în nume personal, ci a vorbit în numele Guvernului de fiecare dată când a vorbit despre Schengen. Vreau să întăresc faptul că Guvernul a făcut tot ceea ce ţinea de noi pentru ca decizia de săptămâna viitoare să fie o decizie pozitivă şi eu încă am speranţe în acest sens. Dacă însă decizia va fi din nou de amânare, atunci e clar că va fi nevoie de o soluţie politică a acelui stat care se opune intrării noastre în Schengen şi noi vom aştepta, nu va mai fi pe agenda Guvernului României intrarea în Schengen ca o prioritate, ci noi suntem pregătiţi şi, când se va lua decizia politică în ţara sau ţările care cred că trebuie amânat, atunci o să intrăm, însă nu o să mai fie în niciun caz primul punct de discuţii dintre România şi partenerii noştri europeni, o să fie alte puncte, nu Schengen", a spus Ponta pentru Mediafax.

REACŢIE

Preşedinţia a dat un comunicat prin care susţine că Titus Corlăţean a vorbit în nume personal şi "reprezintă strict opinia personală a ministrului Afacerilor Externe şi pot fi considerate cel mult o propunere de poziţionare". „România îşi menţine întregul interes pentru aderarea la spaţiul Schengen cât mai curând", este părerea preşedintelui Traian Băsescu.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: