Gerul opreşte vaccinările

Frigul din ultimele zile pare a fi vinovatul pentru numărul mic de vaccinări împotriva noului virus gripal AH1N1. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Numărul celor care au venit să se imunizeze a scăzut considerabil în ultima perioadă astfel încât şi centrul de vaccinare din secţia de boli infecţioase şi-a pierdut acest statut rămânând doar un simplu cabinet unde se pot vaccina neasiguraţii.

Teama îmbolnăvirii cu noul virus gripal pare să se mai fi diminuat în ultima perioadă, dovadă fiind numărul tot mai mic de persoane care s-au imunizat în ultima perioadă. Reprezentanţii DSP spun că acest lucru s-a întâmplat din cauza gerului de afară înregistrat în ultimele zile şi nu din cauza faptului că a trecut pericolul îmbolnăvirii. „Se pare că acest virus va dispărea în anul 2011 deci mai avem un an de înfruntat această gripă însă numărul vaccinărilor a scăzut şi pentru că omul nu a mai avut chef să iese din casă pe frigul ăsta să se vaccineze, au fost temperaturi foarte scăzute în ultima vreme şi încă se menţin de asta nu a mai prea venit lumea, a scăzut puţin adresabilitatea dar să sperăm că va reveni la normal odată cu încălzirea vremii”, a declarat Marius Boeriu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Oamenii nu s-au înghesuit nici la vaccinarea sezonieră în ultima perioadă doar 113 persoane s-au imunizat împotriva gripei de sezon deşi ameninţarea unei gripe obişnuite este în continuă creştere din cauza temperaturilor scăzute.

Centrul de vaccinare, doar cu numele

Centrul de vaccinare amenajat în cadrul secţiei de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu pare să-şi fi pierdut şi el acest statul, acesta rămânând doar un cabinet destinat persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva AH1N1 dar care nu au asigurare medicală.

 „Noi avem indicaţii clare de la domnul secretar de stat Streinu-Cercel cum că aceste doze de vaccin trebuie ţinute în locuri speciale, la temperaturi potrivite adică ori la noi în spital ori în cabinetele medicilor de familie de aceea la centrul de vaccinare nu mai ţinem decât în situaţii speciale, scopul acestuia a fost acela de a veni în sprijinul neasiguraţilor şi ei pot veni în continuare să se vaccineze”, a declarat Marius Boeriu.

În judeţul Gorj au fost utilizate până în prezent 20.435 de doze de vaccin împotriva virusului AH1N1 dintr-un total de 39.800 de doze primite de judeţul nostru. Cele încă 15.000 de doze solicitate de Direcţia de Sănătate Publică săptămâna trecută nu au sosit încă aşa cum nici vaccinul pentru copii nu a fost încă distribuit niciunui judeţ. „Vaccinul pentru copii încă se testează pentru a vedea dacă este foarte sigur aşa că cel  mai probabil acesta va fi gata în luna februarie”, a declarat Marius Boeriu. 

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: