Golea: Pachetele de performanţă sunt ceva iluzoriu

Președintele comisiei de negociere a contractului de muncă din Complexul Energetic Oltenia, sindicalistul Marin Golea, a declarat că ieri documentul a fost semnat de Marin Condescu și Laurențiu Ciurel. Golea a spus că documentul va ajunge acum la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Acesta ar putea intra în vigoare din martie, iar Golea spune că prevederile vor fi negociate anual, sugerând că există posibilitatea să se renunțe la pachetele de performanță în care au fost incluse prime și 30 de sporuri. Pentru prima dacă, sindicaliştii recunosc că oamenilor li s-au luat drepturi certe (prime şi sporuri) pentru pachete de performanţă care vor rămâne doar pe hârtie.

Reporter: Care mai este situația, ați semnat în sfârșit contractul de muncă?

Marin Golea: Astăzi (n.red- ieri) se semnează ultimele anexe, de către domnul director general Laurențiu Ciurel și domnul Marin Condescu. Vineri am terminat cu ultima anexă, TESA, deservire generală, operațiuni. Salariile pleacă de la 1020 și ajung la 10.000 de lei. Dar această anexă va fi rectificată de comisia paritară, pentru că de asta spuneam că noi vom mai negocia, în comisiile paritare. În plus, în viitoarea organigramă a CEO, care va fi gata în câteva luni, se va face o ierarhizare pe patru niveluri.

Rep.: Dacă documentul a fost semnat înseamnă că astăzi va ajunge la ITM?

M.G.: Da. Va merge la înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă și cred că va fi nevoie de câteva zile. ITM va face notițe pe baza acestui contract, va verifica dacă am respectat Codul Muncii și alte prevederi ale legii, dar nu cred că vor fi probleme.

Rep.: De când intră în vigoare?

M.G.: Probabil din martie.

Rep.: Pentru o perioadă de doi ani?

M.G.: Drepturile oamenilor vor fi negociate anual. Poate nu va mai fi nevoie de acest pachet de performanță.

Rep: Adică se poate renunța la aceste pachete?

M.G.: Drepturile oamenilor sunt negociate în fiecare an, avem această prevedere în contract. Aceste pachete sunt ceva iluzoriu, nu putem să muncim și să depindem de șefi, de vânzarea de energie.

Rep: Cum comentați trimiterea minerilor în concediu forțat. Ce economii se fac?

M.G.: Nu se face nicio economie. Transportul sau masa sunt economii foarte-foarte mici. Nu mai producem cărbune. Noi avem o supraproducție de cărbune, de 108%, dar dacă dumnealor nu au reușit să vândă energie…

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: