Gorj: Au investit în afaceri cu trufandale

Trufandalele sunt la mare căutare în perioada sezonului rece, iar cultivatorii muncesc din greu pentru a-şi vinde marfa. Chiar dacă afară sunt temperaturi cu minus, în solarii verdeţurile sunt mai ceva ca în toiul primăverii. Nicu Târziu este din Târgu Jiu şi cultivă salată verde de mulţi ani, dar şi ceapă. Greul vine atunci când vorbim despre întreţinere şi încălzire a solariilor.

”Avem încălzire, un generator de aer cald. Facem focul doar noaptea, costurile sunt destul de mari şi nu ne prea permitem aşa mult să consumăm. Facem focul şi ținem o temperatură de câteva grade, să nu înghețe salata. Acum este într-un stadiu mai dezvoltat. Noi produsele le vindem şi pe timp de iarnă, şi vară, la Petroşani. Acolo mergem de 10-11 ani. Acolo avem şi un preț mai bunicel, nu obișnuim să dăm marfă la angro. Noi ca si producători vrem să fie un preț cât de cât mai bun, dar am început deja să facem focul noaptea şi este un cost în plus. Să sperăm că avem un preţ mai bun. Undeva la 2,5 lei sau 3 lei salata”, a spus Nicu Târziu, cultivator.

Nici Laurenţiu, un alt cultivator din judeţul Gorj, nu poate spune că îi este uşor. Acesta declară faptul că investeşte destul de mult în solarii.

”În fiecare solar, pe fiecare an, cel puţin 2 sau 3 mii de lei sunt doar pentru investiţii. Le scoti pe parcurs, dar daca nu investești, nu poți scoate calitate”, a spus Laurențiu Mălăescu.

Cultivarea trufandalelor este una dintre principalele activităţi.  Chiar dacă nu se merită pe deplin, Laurenţiu nu poate renunţa. ”Se merită, pentru că nu avem ce face. Asta am învăţat, asta este meseria noastră, ne-am ales-o şi nu avem ce face. Se scumpesc pe-o parte, trebuie să facem si noi la fel pentru a putea sta pe piaţă”, a mai spus Laurențiu.

Există şi programe de sprijin din partea statului roman, însă acestea întârzie să apară. ”Din discuţiile pe care le-am avut cu agricultorii au plantat deja în solarii ceapa, salata şi usturoiul şi au mai lăsat o parte din solarii goale. Urmează ca în perioada următoare în ședințele de guvern să fie dată hotărârea care să certifice pornirea a programului de minimis pe legume în spaţii protejate pentru acest an”, a spus Alin Petrică, directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură Gorj.

Cu toate că este o muncă pe care o fac de zeci de ani, mulţi se gândesc să mai renunţe, speriaţi fiind de costurile mari la electricitate şi gaze naturale. Se tem că produsele lor nu vor mai putea fi vândute ca în anii trecuţi.  

Vizualizări: 3,405

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: