Gorjeanul Bârcină, spăgi de sute de mii de euro unui deputat UDMR

Cine s-a mirat în primăvara lui 2010 de nunta fastuoasă, cu elicoptere la Poarta Sărutului, pe care a organizat-o afaceristul gorjean Ion Bârcină, zis Dan Goeru, pentru fiica sa, poate să afle acum, oficial, că acesta nu a arătat atunci decât o mică parte din ceea ce îşi permite să cheltuiască pentru a arăta că are bani. Procurorii anticorupţie l-au trimis acum pe acesta în judecată pentru o şpagă de peste o jumătate de milion de euro dată unui parlamentar UDMR, alţi apropiaţi ai afaceristului rom urmând să dea şi ei explicaţii în faţa judecătorilor pentru şpăgile uriaşe oferite pentru a-şi asigura succesul pe piaţă.

După ce a fost reţinut la începutul anului în povestea cu Aristică Doru Şerban, zis Habitu, despre Ion Bârcină nu s-a mai auzit mai nimic. A rămas cu afacerile sale din Bucureşti, cu aceleaşi maşini scumpe şi totul părea să revină la normal pentru afaceristul cu palate, pe vremuri, la marginea oraşului.

Acum procurorii DNA vin şi spun că l-au trimis în judecată pe Bârcină pentru şpăgi care, de exemplu, ar putea asigura o parte din salariile angajaţilor de la Oltchim. Beneficiarul banilor era nimeni altul decât şeful ANRE din 2010, Gergely Olosz, care este şi deputat în Parlamentul României. Bârcină s-a folosit de nişte amici de-ai săi pentru a pune pe picioarele afacerile pe care le gândise, printre cei trimişi acum în judecată de DNA fiind Costin Iliescu, dar şi Ionel Ovidiu Badea, administrator la Budirom Impex SRL, o firmă care a avut sediul la Târgu Jiu, pe strada Petreşti şi care, în 2010, din „întâmplare”, şi-a trecut în obiectul de activitate şi „extracţia cărbunelui inferior”, „extracţia cărbunelui superior”, „extracţia pietrei ornamentale”, a pietrişului, nisipurilor, a sării şi a tot cam ce se putea extrage din solul patriei.

În combinaţie a fost atras şi Cătălin Stan, administrator la Power Plus SRL, care este acuzat de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârşită în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de cumpărare de influenţă, în formă continuată, asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă, precum şi de cumpărare de influenţă, în formă continuată, ultimele două acuzaţii fiind formulate şi pentru Bârcină şi restul amicilor acestuia.

Şpăgi grase pentru afaceri cu energie

Conform procurorilor DNA, Olosz a fost „uns” de Bârcină cu peste o jumătate de milion de euro, mai exact, 516.000,  şi alţi vreo 400.000 de lei pentru ca firmele controlate de Dan Goeru să aibă „verde” în afacerile pe care le derulau cu CEZ Oltenia. Fostul şef de la Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată. „În schimbul sumelor de bani menţionate mai sus, inculpatul Olosz Gergely şi-a exercitat influenţa, respectiv a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ ROMÂNIA SA. Traficul de influenţă s-a materializat în forma determinării de către Olosz Gergely a funcţionarilor de la CEZ ROMÂNIA şi CEZ DISTRIBUŢIE SA să încheie cu firmele controlate de asocierea Bîrcină următoarele contracte: - să execute întocmai şi la timp plăţile din contractul de vânzare – cumpărare de energie electrică dintre SC POWER PLUS SRL şi SC CEZ VÂNZARE SA; - contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ DISTRIBUŢIE SA şi SC BUDIROM SERV SRL (firmă din grupul Bîrcină), - contractul de cesiune de creanţă dintre SC CEZ DISTRIBUŢIE SA şi SC BUDIROM SERV SRL, având ca obiect cesionarea creanţei de 30 milioane lei, creanţă certă, lichidă şi exigibilă, pe care cedentul o avea împotriva CN CFR SA, derivând din contractele de furnizare de energie electrică pe care cedentul le-a încheiat cu CFR; în plus, urmare a aceleiaşi influenţe, s-a hotărât ca, în a doua etapă, să se cesioneze şi creanţa în valoare de 36.204.674 lei către aceeaşi firmă (creanţă cu acelaşi regim ca cel din prima etapă)”, menţionează DNA.

Şpăgi pentru fonduri europene

În timp ce muritorii de rând visează la fondurile europene ca la mana cerească şi se miră de ce România nu reuşeşte să folosească toţi banii veniţi gratis din afară, pentru Dan Goeru accesul la banii UE a fost facilitat tot cu ajutorul şpăgilor oferite lui Olosz. Deşi nu dau prea multe amănunte, anchetatorii spun că acesta şi-a folosit influenţa la Ministerul Agriculturii în favoarea lui Bârcină. „De asemenea, în perioada noiembrie 2010-februarie 2011, inculpatul Olosz Gergely şi-a folosit influenţa, astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină, pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiţii din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură. Ca urmare, în aceeaşi perioadă, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bîrcină contactarea unor consultanţi pe fonduri europene”, mai spune DNA.

INTERCEPTĂRI

E de aşteptat ca pe parcursul derulării procesului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să iasă la iveală şi ceva interceptări telefonice, pentru că Bârcină a picat „pe tehnică” şi în povestea cu Habitu. Din fericire pentru el, dosarul respectiv s-a închis repede şi numele nu i-a mai fost asociat cu cămătarul de la Gorj, procesul în care acesta va fi judecat fiind primul pe care afaceristul rom îl are.

Vizualizări: 214

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: