Gorjenii acuză: Casa de Sănătate ne jefuieşte

Contribuţiile la asigurările sociale de sănătate şi impozitele mari pe care sunt nevoiţi să le plătească îi aduc pe gorjeni în pragul disperării. În timp ce fermierii îşi vând vitele ca să nu mai plătească impozit agricol, vârstnicii renunţă a-şi mai pune banii la CEC sau la bancă pentru a nu plăti contribuţii mari la Casa Asigurărilor de Sănătate. Oamenii se plâng de faptul că sumele de bani pe care trebuie să le plătească la CAS sunt de trei-patru ori mai mari decât dobânda pe care o primesc la depozitele bancare.

Dacă până anul trecut, plătea 0,5 % din dobânda anuală, acum un co-asigurat este nevoit să plătească 5,5 % din salariul minim pe economie. Într-o astfel de situaţie se află şi o gorjeancă din Runcu, care a fost nevoită să-şi scoată de la bancă banii pe care îi strânsese din salariul soţului pentru nunta băiatului. „Eu nu am venit şi sunt co-asigurată întrucât soţul meu are serviciu. De câţiva ani am încercat să punem banii deoparte pentru nunta băiatului. Strânsesem cam 10.000 de lei. I-am depus la bancă pe numele meu. În anul 2011 am plătit la CAS 100 de lei, iar în 2012 am plătit 49 de lei. La începutul anului am scos toţi banii, iar acum când am fost să plătesc contribuţia la CAS pentru 2013, mi s-a spus că mai am de achitat o regularizare de dobândă pe anul 2012 de 450 de lei pentru că valoarea contribuţiei nu mai este de 0,5% din dobândă, ci 5,5 % din salariul minim pe economie. Nu mi se pare normal ca şi cei care au 500 de lei la CEC şi cei care au 100.000 de lei să plătească 5,5% din salariul minim pe economie. Pe lângă faptul că avem de plătit impozite peste impozite, CAS-ul ne jefuieşte pe altă parte”, a declarat Elena Sacagiu.                           

Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Gorj spune că de la 1 iulie 2012 Fiscul stabileşte cuantumul contribuţiei sociale. „Probabil acum se efectuează regularizările din dobânzi, aferente anului 2012. În momentul de faţă, pentru co-asiguraţi nu se mai ia în calcul dobânda la depozitele bancare, ci se plăteşte 5,5% din salariul minim pe economie. Pentru cei ce nu plătesc, Fiscul are posibilitatea să le pună executare”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CAS Gorj.

Renunţă la animale din cauza dărilor

În aceeaşi situaţie sunt şi fermierii. Ei şi-au declarat animalele la Fisc dar se gândesc să le vândă pentru că nu mai pot plăti impozit. Pensionarii spun că li se opreşte de două ori contribuţia la CAS, o dată din pensie, o dată din veniturile agricole. „Nu e bine deloc. Am ajuns ca pe vremea comuniştilor să ne ascundem animalele sau să le vindem deşi nu avem ce mânca. Peste tot impozite peste impozite. Mi-a zis un vecin că am făcut mare prostie pentru că am declarat animalele la Fisc că o să mă pună să plătesc nu numai impozit, dar şi contribuţii sociale la CAS. Nu e corect aşa ceva. Mie mi se opresc odată bani din pensie pentru asigurări, iar acum şi din venitul agricol, dar când e să iau reţete trebuie să dau şi bani din buzunar. Ce venit agricol? Ţin vaci pentru a le da lapte la copii la oraş. De ce nu ne dă statul bani pentru fâneţe şi grajduri, dacă tot ne ia bani pe lapte. O să fac şi eu ca alţii. Îmi vând animalele şi dacă vin în control n-au ce să-mi facă. Decât să le dau bani la stat mai bine nu mai muncesc. Să vedem ce se vor face guvernanţii dacă toţi ţăranii îşi vând animalele şi vin să ceară de pomană pe la uşile bisericilor. Poate aşa le place. Şi se mai miră că am ajuns de râsul Europei cu cerşetorii. N-au ce mânca de aia pleacă dincolo”, spune Ionel Controloru din Motru.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: