Gorjenii acuzaţi de înşelarea primarilor, trimişi în judecată

Procurorii de la Sălaj i-au trimis în judecată pe cei patru gorjeni şi un clujean acuzaţi de înşelăciune. Procesul va fi judecat la Tribunalul Sălaj, judeţ în care grupul infracţional ar fi acţionat. Printre cei cinci tineri se află un politician din Gorj, Lucian Boian, dar şi o cântăreaţă de muzică populară, Daniela Bersu. După trimiterea în judecată, judecătorii au fost de acord să schimbe arestul preventiv cu arestul la domiciliu, astfel că tinerii şi-au petrecut Crăciunul în familii, cei mai mulţi fiind căsătoriţi şi cu copii mici.

Cele cinci persoane trimise în judecată de procurorii din Sălaj sunt: Daniela Bersu, Ion Matei Glăvan,  Vasile-Lucian Boian şi Cătălin Adrian Ionescu  din Gorj şi Cătălin Petrişor Catrinoiu din Cluj.

Cei cinci tineri au fost trimişi în judecată după o anchetă care a durat câteva săptămâni şi care au pornit de la un flagrant organizat la Primăria Vîrşolţ.  Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului, în judecată au fost trimişi Cătălin Petrişor Catrinoiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la tentativă la înşelăciune (23 de infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat; Vasile-Lucian Boian, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunile de înşelăciune (5 infracţiuni), complicitate la tentativă la infracţiunile de înşelăciune (18 infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat; Cătălin Adrian Ionescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunile de înşelăciune (7 infracţiuni), şi constituirea unui grup infracţional organizat; Ion Matei Glăvan, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunile de înşelăciune (4 infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat; şi Daniela Bersu, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunile de înşelăciune (7 infracţiuni), şi constituirea unui grup infracţional organizat. De asemenea, calitatea de inculpat în dosar o au şi cele două firme prin care s-au săvârşit înşelăciunile: SC Programul pentru Sporirea Capacităţii Administrative SRL, sediul în mun. Bucureşti, reprezentată legal prin Catrinoiu Cristian Ovidiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunile de înşelăciune (23 de infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat; şi SC Centrul pentru Activitatea Avertizorilor de Integritate SRL, sediul în mun.Bucureşti, reprezentată legal prin acelaşi Catrinoiu Cristian Ovidiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunile de înşelăciune (23 de infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Zeci de primari înşelaţi

Potrivit procurorilor sălăjeni, în cursul anului 2015, Catrinoiu şi Boian au constituit un grup infracţional organizat, în alcătuirea căruia au intrat ulterior ceilalţi inculpaţi. Grupul infracţional avea ca obiect de activitate comiterea de infracţiuni de înşelăciune prin inducerea în eroare a reprezentanţilor primăriilor prin mijloace frauduloase, cu ocazia încheierii unor contracte. Catrinoiu mai este acuzat de faptul că, în perioada 18.11.2015-20.11.2015, i-a ajutat pe ceilalţi patru inculpaţi să săvârşească un număr de 23 de infracţiuni de tentativă la infracţiunea de înşelăciune la primăriile Fildu de Jos, Hida, Almaşu, Zimbor, Cuzăplac, Vârşolţ, Bocşa, Bobota, Chieşd, Sânmihaiu Almaşului, Şărmăşag, Dobrin, Sălăţig, Ip, Valcău de Jos, Nuşfalău, Boghiş, Halmăşd, Marca, Şamşud, Măerişte, Horoatu Crasnei şi Dragu, ajutor constând în mai multe activităţi, respectiv întocmirea adreselor pe care ulterior le-a trimis la primării prin fax, întocmirea Acordurilor de Implementare SII E-Buget.eu, în care a inserat numele primăriilor şi a primarilor, acorduri pe care le-a predat celorlalţi inculpaţi pentru a le folosi, transmiterea notelor telefonice la primării, planificarea primăriilor la care urmau să se prezinte ceilalţi inculpaţi, finanţarea activităţilor (transport, cazare, masă), instruirea celorlalţi inculpaţi privind modul de acţiune, întocmirea şi folosirea unor înscrisuri în care denumirile societăţilor comerciale erau scrise incomplet (fără SC şi SRL), pentru inducerea în eroare.

La rândul său, Boian este acuzat că i-a ajutat pe inculpaţii Ionescu Cătălin Adrian, Glăvan Ion Matei, Bersu Daniela să săvârşească un număr de 18 infracţiuni – persoane vătămate primăriile: Fildu de Jos, Hida, Almaşu, Zimbor, Cuzăplac, Vârşolţ, Bocşa, Bobota, Chieşd, Sânmihaiu Almaşului, Şărmăşag, Dobrin, Sălăţig, Valcău de Jos, Şamşud, Măerişte, Horoatu Crasnei şi Dragu), ajutor constând în mai multe activităţi, respectiv organizarea deplasărilor în teren, efectuarea de rezervări pentru cazare, plata contravalorii cazării, a meselor şi a transportului, repartizarea către cei trei inculpaţi a mapelor cu care aceştia se deplasau în teren, în fiecare mapă aflându-se şi contractele care trebuiau semnate, planificarea primăriilor unde urmau să acţioneze ceilalţi inculpaţi, încurajarea permanentă a acestora. Din rechizitoriul procurorilor, rezultă că Ionescu a aderat la grupul infracţional în 29 septembrie. În data de 19.11.2015 şi 20.15.2015, el a indus în eroare prin mijloace frauduloase reprezentanţii primăriilor Bocşa, Bobota, Chieşd, Sânmihaiu Almaşului, Şărmăşag, Şamşud şi Măerişte, cu ocazia încheierii unor contracte. Glăvan a aderat la grupul infracţional în 5 octombrie În data de 19.11.2015 şi 20.15.2015, a indus în eroare prin mijloace frauduloase reprezentanţii primăriilor Dobrin, Sălăţig, Valcău de Jos şi Horoatu Crasnei cu ocazia încheierii unor contracte. Tot în 5 octombrie a aderat şi Daniela Bersu, care, în 19.11.2015 şi 20.15.2015, a indus în eroare prin mijloace frauduloase reprezentanţii primăriilor Fildu de Jos, Hida, Almaşu, Zimbor, Cuzăplac, Vârşolţ şi Dragu cu ocazia încheierii unor contracte.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare, Tribunalului Sălaj. ”Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, spun procurorii. 

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: