Primari cu cătuşe în dosarul „Ydail”. Şpăgi uriaşe!

Locuinţele a nouă primari şi a fostului administrator public din Rovinari au fost percheziţionate ieri, într-un dosar ce vizează atribuirea de lucrări pe bază de şpagă firmei Ydail. Poliţia vorbeşte într-un comunicat de 400.000 de lei mită, dar fără a detalia cum a fost împărţită. Până la închiderea ediţiei, au ajuns după gratii primarii din Urdari, Bărbăteşti, Aninoasa (Gorj) şi Melineşti (Dolj), dar şi administratorul Ydail, Doru Şandru, cumnatul omului de afaceri Ion Iordache, care controlează afacerile respective. Plecase acasă după audieri primarul din Stejari, Ştefan Lupu. La ora 20.00, au fost aduşi primarul din Slivileşti, Sorin Bucurescu, dar şi fostul administrator public din Rovinari, Constantin Podaru.  Percheziţii au mai fost la primarii din Cătunele, Aninoasa, Negomir, Plopşoru şi Borăscu, dar audierile vor continua miercuri. 

update: La miezul nopții a fost reținut și primarul din Slivilești, Sorin Bucurescu, iar aproape de ora 3.00 Podaru de la Rovinari.După ora 4.00 au fost reținuți primarii din Cătunele, Negomir și Plopșoru,

Mascaţii au mers ieri dimineaţă la 9 primării din Gorj şi una din Dolj, la Melineşti, dar şi acasă la primarii din localităţile respective. Descinderile au avut loc la Cătunele, Aninoasa, Negomir, Plopșoru, Rovinari, Slivilești, Stejari, Borăscu și Bărbătești, la toate aceste primării firma controlată de Ion Iordache, Ydail Construct SRL, derulând diverse proiecte cu finanţare din fonduri publice. Societatea fostului primar din Turceni a găsit trecere la colegii acestuia şi a câştigat în ultimii ani o serie de contracte, de la canalizare şi construire de şcoli, până la diverse alte lucrări de infrastructură în mediul rural.

Anchetatorii au suspiciuni în ceea ce priveşte modul de atribuire a acestor lucrări şi susţin că primarii ar fi primit bani sau chiar le-ar fi fost renovate ori modernizate casele în schimbul contractelor date către Ydail. Edilii aduşi la audieri au declarat categoric şi de mai multe ori că toate contractele s-au derulat legal și că au fost atribuite prin licitaţie publică, unele dintre licitaţii fiind contestate şi judecate inclusiv în instanţă, atribuirea părând a fi, cel puţin la o primă vedere, cât se poate de legală.

Audieri şi reţineri

În timp ce mascaţii băteau la uşile primăriilor şi la porţile caselor primarilor, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj erau aduse pentru audieri primele persoane, angajaţi de la firma lui Iordache, administratorul acestei societăţi, Doru Șandru, urmând să afle în cursul după-amiezii că a fost reținut pentru 24 de ore. Bărbatul a negat categoric implicarea sa în vreo ilegalitate, susţinând că a fost încătuşat doar pentru că „am muncit, nu am făcut nimic altceva”. Firma lui Iordache a ajuns să aibă peste 150 de salariaţi în prezent, o parte dintre ei trebuind să povestească ieri la Parchet cum au efectuate anumite lucrări şi, eventual, dacă ştiu despre cine şi cum le-a plătit.

Primul primar adus la audieri a fost Mihai Calotă, de la Urdari, călcat de mascaţi în urmă cu o lună, când au avut primele descinderi în acest dosar, atunci existând şi suspiciuni de comiterea unei evaziuni fiscale de 1,8 milioane lei. Ca şi la începutul lui noiembrie, Calotă a reafirmat ieri că toate contractele Primăriei Urdari s-au derulat legal cu Ydail, el neavând motive de îngrijorare. După ore bune de audieri, a fost reţinut 24 de ore. ”Poziţia lui este că este un om corect şi aşa îl şi ştiu. Cred că sunt aspecte colaterale de la investiţiile pe care le-a avut încredinţate şi care s-au făcut pe raza localităţii Urdari. Sincer, nu cred că are vreo vinovăţie şi nici vreun amestec nici pe trafic, nici pe abuz şi cu atât mai puţin pe luare de mită. Deocamdată are calitate de suspect”, a spus Pantelimon Manta, avocatul primarului Mihai Calotă din Urdari. 

Primăriţa din Melineşti, Dolj, Ana Ceană, a spus că totul s-a derulat legal și că nu sunt motive de îngrijorare, negând categoric orice șpagă primită eventual pentru atribuirea lucrărilor. A primit şi ea un mandat de reţinere pe 24 de ore. La ora 22.00 a fost reținut și primarul din Aninoasa, Ilie Petroi.

Ştefan Lupu, liber după audieri

Primarul din Stejari, Ştefan Lupu, a fost şi el printre edilii audiaţi ieri, dar a plecat acasă. Acesta a spus înainte de audieri ce au luat poliţiştii de la primărie. ”S-au verificat nişte dosare şi au plecat. Se fac verificări la fiecare plângere şi ca urmare se constată şi se pleacă. Nu ştiu cine a făcut plângere. Nu am de ce să mă sperii, verificările astea sunt frecvente mai ales când sunt reclamaţii sau plângeri. S-a verificat şi contractul cu Ydail, s-au luat în copie contracte şi documente. Ydail lucrează în continuare la modernizare drumuri, s-a licitat anul trecut, sunt toate procedurile respectate, nu îmi fac probleme, sunt lucrări de bună calitate, sunt lucrări executate. Investiţia trebuie finalizată în 2017, 3,8 milioane lei a fost valoarea investiţiei, sunt 7 kilometri de drumuri”, a spus Ştefan Lupu, primarul din Stejari.

Primarul din Bărbăteşti, Adrian Mangu, a spus că şi din punctul lui de vedere totul a fost legal, dar nu a fost lăsat să plece, ajungând în arest.

Monede de aur, la percheziţii

Toți primarii vizați de această anchetă au fost aduși de polițiști la Târgu Jiu în jurul prânzului, după finalizarea cercetărilor, cu toții fiind lăsați să aștepte audierile de la Parchet la sediul IPJ Gorj. Ore în șir au trebuit să stea aceștia, unora venindu-le rândul să răspundă la întrebările procurorului de caz, Lavinia Ilie, aproape de miezul nopții, între timp ei având posibilitatea să discute unii cu alții despre motivele pentru care au fost luați de mascați de acasă. La domiciliile unora dintre ei anchetatorii au descoperit sume mari de bani, cum e cazul lui Sorin Bucurescu, de la Slivilești, cunoscut ca o persoană care nu e una săracă și care în trecut a avut probleme cu Agenția Națională de Integritate pentru că nu putea justifica, teoretic, 100.000 de euro, procesul fiind câștigat în cele din urmă de edil. La un alt primar, la Petre Grigorie, de la Plopșoru, polițiștii au dat peste mai multe monede din aur, „cocoșeii” acestuia valorând destul de mult pe piața neagră.

Poliţia vorbeşte de şpăgi uriaşe

Acuzaţiile oficiale ce le sunt aduse primarilor sunt de dare şi luare de mită, anchetatorii nefăcând publice prea multe date din dosar tocmai pentru că ancheta e în derulare. „Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie - decembrie 2015, cei în cauză, folosindu-se de funcţiile pe care le ocupă, ar fi pretins şi primit diferite sume de bani pentru atribuirea şi derularea unor contracte de prestări servicii, precum şi pentru efectuarea de plăţi pentru lucrările efectuate de administratorii unor societăţi comerciale. Sumele de bani folosite drept mită sunt de aproximativ 400.000 de lei. Poliţiştii vor pune în aplicare 12 de mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, pentru audieri. Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii”, arată IPJ Gorj într-un comunicat de presă.

Audierile, continuate miercuri

Aseară, la ora 20.00, au mai ajuns la audieri Sorin Bucurescu – primar la Slivileşti şi Constantin Podaru – fost administrator public la Rovinari. Primul a fost reținut la miezul nopții, iar Podaru aproape de ora 3.00.

Alţi primari îşi aşteptau rândul. Unii dintre ei au făcut declaraţii înainte de audieri. ”S-au prezentat organele de cercetare ale Poliţiei pentru ridicare de documente şi percheziţii la domiciliu. Au fost şi la primăria Cătunele pentru că am avut lucrări cu Ydail, Romstrade sau firme înrudite cu acestea. Am avut lucrări pe modernizare de drumuri, acum nu avem. Lucrarea s-a încheiat, s-a achitat, doi kilometri de drumuri, rigole betonate. Investiţia a costat 500.000 de lei cu TVA cu tot. A fost prin încredinţare directă. Eu nu am cerut şi nu am primit niciodată mită”, a spus Florinel Ţuilă, primarul din Cătunele.

”Avem şi noi lucrări la drumurile comunale, 10 kilometri de drumuri. Lucrările au început din iarna anului trecut, banii au venit mai târziu, au fost licitate. Nu ştiu despre ce ar putea fi vorba”, a spus Iulian Tudose, viceprimarul din Borăscu, primarul fiind și el lăsat liber după audieri.

PARCHET

”În cursul zilei de ieri, din dispoziţia procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, în baza delegării acestuia, organele de Poliţie au efectuat mai multe percheziţii la domiciliile unor primari din judeţul Gorj şi au ridicat documente de la mai multe primării, primarii fiind suspectaţi de comiterea unor infracţiuni de corupţie, respectiv luare şi dare de mită. Cercetările continuă în cauză, sunt audiate persoane pentru stabilirea adevărului şi dispunerea măsurilor necesare în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate de comiterea de infracţiuni”, a spus Cristina Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Judeţean Gorj.

PARTIDUL PENALILOR?

Ion Iordache voia să facă împreună cu mai mulţi edili Partidul Primarilor sau Partidul Gospodarilor. Unii dintre cei interesaţi de proiect sunt acum după gratii, unii vorbind acum de Partidul Penalilor.

Vizualizări: 986

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: