Încă o condamnare pentru subvenţii APIA date ilegal la Padeş!

Un pensionar din Mehedinţi a primit ieri o condamnare cu executare din partea instanţelor de judecată din Gorj după ce s-a folosit de adeverinţe false pentru a obţine subvenţii de la APIA. Acesta a modificat adeverinţele emise de Primăria Padeş pentru a încasa sume de zeci de ori mai mari decât cele care i se cuveneau legal, dosarul vizându-l şi pe fostul referent agricol al comunei, Haralambie Stoicănel, care şi-a recunoscut deja faptele şi a fost condamnat cu suspendare.

Ilie Bunceanu a fost trimis în judecată în urmă cu un an, ancheta fiind efectuată de procurorii DNA Craiova. Aceştia au avut în lucru mai multe dosare la Primăria Padeş legate de fraudele realizate cu subvenţii oferite de APIA, Bunceanu fiind unul dintre beneficiari. Ciobanul de aproape 70 de ani deţine terenuri în zonă, dar nu în suprafeţele menţionate în adeverinţele depuse la dosarul de la APIA. Sentinţa trebuia pronunţată de instanţă încă de la începutul lunii trecute, dar judecătorul de caz a avut nevoie de trei amânări pentru a da decizia corectă. Mehedinţeanul a fost judecat pentru mai multe capete de acuzare, primind pedepse diferite pentru fiecare în parte, la final toate fiind contopite într-una singură, care este cu executare.

„Contopeşte pedepsele aplicate, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea (de 3 ani) la care se adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite (1/3 din 1 an + 2 ani) respectiv 1 an, astfel încât inculpatul va executa pedeapsa de 4 ani închisoare”, a decis Tribunalul Gorj. Instanța a decis și anularea unor adeverinţe eliberate de primăriile Padeş şi Baia de Aramă, precum şi o copie falsificată a unei hotărâri judecătoreşti.

Faptele descrise de procurori

Sentinţa de ieri nu este definitivă, dar ea vine după un an de termene în acest proces şi după alţi ani în care s-au desfăşurat cercetările procurorilor anticorupţie. DNA l-a incriminat în acest dosar şi pe fostul referent agricol Haralambie Stoicănel, fost primar la Padeş cu două decenii în urmă, recunoaşterea faptelor aducându-i acestuia o pedeapsă de 2 ani și 8 luni, executarea fiind suspendată şi înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani. Stoicănel a recunoscut că a pus un 1 şi un 6 pe o adeverinţă emisă pentru Bunceanu, ajutându-l pe acesta ca în dosarul de la APIA să aibă acte pentru 163,62 de hectare de teren, primele două cifre fiind cele falsificate. La rândul său, ciobanul din Mehedinți a falsificat și el o altă adeverință, văzând că „se poate”, acum fiind obligat să dea înapoi banii luați ilegal.

„Inculpatul Bunceanu Ilie a falsificat adeverinţa nr. 2366/17.03.2010 a Primăriei Baia de Aramă prin adăugarea cifrei 4 in fata suprafeţei totale deţinute de 1,65 ha, rezultând suprafaţa de 41,65 ha şi l-a determinat pe inculpatul Stoicănel Haralambie, referent agricol în cadrul Primăriei com. Padeş, jud. Gorj, să falsifice adeverinţa nr. 2038/24.03.2010 a Primăriei com. Padeş, prin adăugarea cifrelor 1 si 6 in faţa suprafeţei totale deţinute de 3,62 ha, rezultând suprafaţa de 163,62 ha. Ulterior, inculpatul Bunceanu Ilie a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cele două adeverinţe falsificate menţionate, precum și copii ale acestora, dar si o copie falsificată a hotărârii judecătoreşti nr. 477 din 05.04.2006 pronunţată in dosarul nr. 685/2006 al Judecătoriei Motru la APIA”, a comunicat DNA, cu actele respective mehedințeanul reușind să încaseze suma de peste o jumătate de milion de lei pe care va trebui să o returneze după ce sentința de acum va rămâne finală.

Vizualizări: 343

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: