Gorjenii, bun-platnici şi pe timp de criză

Restanţele la credite ale populaţiei şi firmelor au înregistrat în luna iunie 2010 cea mai semnificativă creştere din acest an. Astfel, acestea au crescut cu 7,85% comparativ cu luna anterioară, ajungând la valoarea de 13,63 miliarde de lei. Acest lucru s-a resimţit şi la nivelul judeţului nostru, chiar dacă gorjenii rămân în continuare pe ultimul loc în ceea ce priveşte topul judeţelor rău-platnice. Gheorghe Birău, directorul sucursalei BNR Gorj, spune că atitudinea gorjenilor faţă de rambursare a fost mereu una pozitivă: „Ne bucură că aici oamenii sunt mai cumpătaţi şi mai bun-platnici comparativ cu ceilalţi locuitori ai ţării. La data de 30 iunie 2010, pe plan local, totalul creditelor restante se ridica la 60,8 milioane lei, ceea ce reprezintă 3,9% din ponderea naţională”.

Se constată totuşi o creştere a volumului creditelor faţă de luna anterioară, atât la cele în lei, cât şi la cele în valută, nivelul creditelor  curente ajungând la 1 288,7 milioane lei. Este vorba de o uşoară revigorare a creditării, totalul disponibilităţilor şi al depozitelor fiind în creştere. Birău precizează că aceste semne de revigorare sunt binevenite, dar ritmul de creştere a restanţelor este mai mare decât cel al creditării normale.

Gorjenii contractează în continuare credite pentru nevoi personale, însă valoarea creditelor solicitate se menţine mai redusă, în limita posibilităţilor de rambursare.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: