Gorjenii coboară cu cinci locuri în topul salariilor

Gorjul era în octombrie 2014, potrivit statisticilor, pe locul 7 ca nivel de salarizare. Asta deşi ani la rând a fost pe locul al doilea, graţiile salariilor mari din minerit şi energie. Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, declara chiar în campanie electorală că judeţul Gorj se află pe locul 2, după Bucureşti, la nivelul salariilor, datorită CE Oltenia. În fapt, tocmai reducerea veniturilor salariale din complex a coborât Gorjul în topul salariilor.

Potrivit statisticilor oficiale, la nivelul lunii octombrie 2014, câştigul salarial mediu nominal brut în judeţul Gorj a fost de 2242 lei, cu 5,7% mai mic decât în luna septembrie 2014, respectiv cu 135 lei. „Cu un câştig salarial mediu nominal net de 1.619 lei în luna octombrie 2014, judeţul Gorj ocupă locul 7 (şapte) în clasamentul judeţelor ordonate descrescător, salariul mediu nominal net fiind mai mic decât media la nivelul ţării cu 5,0%, respectiv cu 86 lei“, se arată în raportul Direcţiei de Statistică Gorj. Iată cum minţea Ciurel în campania electorală. „Vă pot pune la dispoziţie date extrem de concludente în care judeţul Gorj ca nivel de salarizare la ora asta e numărul 2 după Bucureşti. A fost la un moment dat pe locul 4, acum a revenit ca al doilea nivel de salarizare în ţară. Bucureşti 2.000 de lei, Gorjul cu 1680 de lei şi apoi în spatele nostru se rânduiesc Timiş, Cluj, Sibiu, judeţe cu mare tradiţie. Veniturile astea aşa cum sunt ele zic că sunt în mare măsură datorate câştigurilor de la Oltenia“, a declarat directorul CE Oltenia Laurenţiu Ciurel într-un interviu la TV Sud din luna octombrie.

Pe sectoare ale economiei, nivelul câştigului salarial mediu net a fost de: 1.912 lei în industrie şi construcţii (în scădere cu 10,3% faţă de luna anterioară), 1.292 lei în servicii (+0,8%) şi 1.795 lei în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi pescuit (+5,0%).

Numărul de şomeri înregistraţi în judeţul Gorj la sfârşitul lunii octombrie 2014, potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocupare şi Formare Profesională Gorj, era de 10.629 persoane, în scădere faţă de septembrie 2014 cu 173 persoane, respectiv cu  1,6%. Efectivul salariaţilor din Gorj, la sfârşitul lunii octombrie 2014, a fost de 74.501 persoane, în creştere cu 98 persoane faţă de sfârşitul lunii precedente, respectiv cu 0,1%. Din totalul salariaţilor înregistrat la nivel naţional, efectivul judeţului Gorj reprezintă o pondere de 1,56%, ocupând astfel locul 25 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător. Câştigul salarial nominal brut cuprinde salariile şi alte drepturi şi facilităţi, fără impozitare.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: