Gorjenii cu dizabilităţi au sprijinul statului pentru a lua credite

Zeci de persoane cu dizabilităţi din judeţul Gorj beneficiază de facilităţile oferite pentru cumpărarea unui autoturism. Pentru cele peste 50 de persoane  Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj plăteşte dobânda la creditele contractate, care ajung şi la 10.000 euro. Cu toate acestea, persoanele cu dizabilităţi spun că băncile sunt reticente în acordarea împrumuturilor, mai ales în privinţa celor necesare pentru adaptarea locuinţelor conform nevoilor.

Persoanele cu handicap pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat pentru achiziţionarea unui singur autovehicul sau pentru adaptarea locuinţei conform nevoilor personale de acces. La nivelul judeţului Gorj 54 de persoane beneficiază de facilitatea oferită pentru cumpărarea unui autoturism. „Majoritatea creditelor au mers pe rambursarea pe zece ani. În funcţie de veniturile fiecăruia s-au contractat credite între 2.000 euro şi 10.000 euro. Condiţia este ca beneficiarii să plătească rata până la data scadentă, astfel încât ‚DGASPC Gorj să poată plăti dobânda pe luna respectivă. Dacă întârzie cu plata Direcţia nu mai plăteşte dobânda, ci va fi achitată tot de beneficiar”, spune Mircea Andrei, inspector superior în cadrul DGASPC Gorj.

Reticenţă

Gheorghe Cocoranu din Târgu Jiu este pensionar şi prezintă un handicap fizic. Acesta a contractat un credit în valoare de 10.000 euro pentru a-şi achiziţiona un automobil, pentru care va plăti rate la bancă timp de zece ani. „În urmă cu patru ani am făcut acest credit pentru o maşină care a fost adaptată persoanelor cu dizabilităţi fizice. Dobânda este suportată de stat. Pentru a beneficia de un astfel de credit eu unul nu am întâmpinat dificultăţi pentru că atunci am avut venituri substanţiale pentru cei 10.000 euro”, spune Gheorghe Cocoranu. Această facilitate nu impresionează prea mult instituţiile bancare, care sunt destul de reticente în acordarea împrumuturilor atunci când nu există venituri consistente. „Băncile sunt cam reticente în acordarea creditelor. Pe instituţia bancară nu o interesează dacă statul subvenţionează dobânda, ci să îşi încaseze suma”, mai menţionează Gheorghe Cocoranu.

Dacă în ultimii patru ani pentru autoturisme au fost contractate peste 50 de credite de către persoanele adulte cu handicap din judeţul Gorj, situaţia nu este la fel de îmbucurătoarea atunci când vine vorba despre creditele necesare pentru adaptarea unei locuinţe conform nevoilor individuale de acces. Nicio persoană cu dizabilităţi din Gorj nu a reuşit să contracteze un astfel de împrumut, condiţiile grele de creditare fiind unul dintre motive. Potrivit reprezentantului DGASPC Gorj, Mircea Andrei, la nivel naţional doar trei persoane ar fi beneficiat de astfel de împrumuturi.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: