Gorjenii nici nu vor să audă de limitarea tranzacțiilor cash

Proiectul de hotărâre de Guvern prin care românilor nu li se mai dă voie să facă plăți cash pentru vânzări de terenuri sau autoturisme, iar pentru alte tranzacții suma maximă este plafonată la 10.000 de lei, ce trece peste acest plafon fiind plătit doar prin bancă, nu este văzut cu ochi buni de către gorjeni. Cei mai reticenţi sunt oamenii de la ţară.

Oamenii simpli, care au cel mult câteva clase și care sunt destul de mulți în lumea satului, vor să rămână valabile în continuare aceleași reguli ale pieței libere, mai ales că mulți dintre ei nu au învățat încă să utilizeze cardul, dar apoi să facă tranzacții bancare dacă își vând un teren sau un utilaj.

„Oamenii se descurcau omenește până acum și nu au fost probleme. E un om bătrân, care nu știe multă carte, vine acasă, faci actul și e treaba lor cum se înțeleg și cum își plătesc. Dacă dai peste unul mai tolomac, ce faci, îl mai duci și la bancă? Eu, de exemplu, am pensia pe card și lunar mă duc la bancă și pun o doamnă de acolo să-mi scoată banii. Eu nu apăs pe nici un buton că mi-au spus copiii că poate fac vreo prostie și mai bine mă rog de cineva de la bancă să mă ajute”, spune Maria Copotoiu, din Bălești. O vecină a acesteia se declară și ea adepta plăților cash, fiind convinsă că ce-i în mână nu-i minciună. ”Cash, maică, da păi cum să procedăm?! De ce să mai dau și dobândă la stat, că și așa soțul are pensia pe card și i se oprește comision. Toți vor să ne ia din bani fără să facă nimic. Să ne lase să plătim ca și până acum”, spune bătrâna.

Profitul băncilor

Comisioanele și taxele pe care băncile le-ar putea percepe diferă de la tranzacție la tranzacție și de la bancă la bancă, dar câteva sute de euro tot s-ar pierde la o plată de câteva zeci de mii de euro. Oamenii simt că la mijloc este o manevră menită să ajute băncile să mai câștige niște bani, motiv pentru care inițiativa Guvernului este respinsă ferm. „E nasol de tot dacă vor să facă așa ceva. Sunt banii mei și fac eu ce vreau cu ei. De ce să mă limiteze statul, să-mi ia Guvernul iar niște bani, deși mi se ia și dobândă la ei și impozit pe dobândă, tot felul de taxe. E nasol, asta cred eu. Au ajuns acum să se certe că vor patru vicepremieri în Guvern, care au și ei nevoie de secretare, mașini, și pe alea tot noi le plătim, că de aia pun biruri în fiecare zi”, spune Ionel Fiera.

Constantin Pangrate este din Peștișani și spune că problemele cu băncile sunt tot mai mari cu cât te depărtezi de Târgu Jiu pentru că doar la oraș mai sunt sucursale. Bancomatele, când nu sunt sparte, sunt puține, iar câteodată rămân și fără bani, așa că oamenii de la sate nu au motive să fie încântați de o astfel de idee de-a guvernanților. „Sunt oameni care stau la 30 de kilometri, poate la 50 de kilometri de un oraș și ce faci cu ei, mai ales dacă sunt și bătrâni? Ei nu ajung nici să-și ia pâine din sat și tu, Guvern, îi trimiți la bancă să facă plăți prin bancă?! Oamenii nu se descurcă nici cu cardul de pensie și aleșii noștri ne văd deja bancheri. Nu mai spun de comisioanele pe care le iau băncile, că și alea sunt mari. Deci nu e bună o asemenea măsură, nu știu de ce s-au gândit la așa ceva!”, a spus bărbatul.

Precizările lui Ponta

Ieri premierul Victor Ponta a venit cu unele precizări pe această temă, menționând că, în cele din urmă, parlamentarii vor fi cei care vor lua o decizie finală, nu Guvernul. Astfel, pisica a fost aruncată în brațele aleșilor, care oricum au o imagine destul de proastă. "Pentru că este o situaţie care presupune multe implicaţii, mergem în Parlament şi, în Parlament, colegii noştri parlamentari au timpul şi înţelepciunea necesară pentru a analiza toate implicaţiile, eventual dacă se schimbă ceva la nivelul de plafonare, vor discuta şi cu sistemul bancar şi decizia Parlamentului eu cred că aceea va fi decizia cea mai bună", a spus Ponta.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: